Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Parlamentul României > Delegatii parlamentare > APOSCE > Comunicate de presa Versiunea pentru printare

Delegația Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a OSCE
Comunicat de presa din 16 iulie 2013
COMUNICAT DE PRESĂ ^
primit de la Direcția pentru cooperare cu organizațiile internaționale și UE

Delegația Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a OSCE a luat parte, la Istanbul, în perioada 29 iunie - 3 iulie 2013, la cea de-a 22-a Sesiune anuală a Adunării Parlamentare a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa, găzduită de Marea Adunare Națională a Turciei. La această acțiune, Camera Deputaților a fost reprezentantă de doamna deputat Rodica Nassar, președinta Delegației și de domnul deputat Victor Paul Dobre, membru.

^
În perspectiva aniversării a 40 de ani de la semnarea Actului Final de la Helsinki, tema generală a acestei sesiuni anuale a fost "Procesul Helsinki +40', cu scopul de a afirma efortul comun pentru obținerea progreselor concrete în crearea unei comunități de securitate până în anul 2015. Procesul Helsinki +40 cuprinde un plan pe trei ani asumat de cele trei Președinții OSCE succesive - Ucraina, Elveția și Serbia.
După cinci zile de dezbateri, Adunarea Parlamentară a OSCE a adoptat o Declarație finală care vizează determinarea celor 57 de state membre și a Organizației să acționeze în conformitate cu angajamentele asumate în domeniul securității, problemelor economice și de mediu și a drepturilor omului.
Declarația de la Istanbul*, care acoperă toate cele trei dimensiuni ale OSCE, este completată de cele 23 de rezoluții suplimentare care vizează aspecte mai specifice, de la criza din Siria și libertatea mass-media, până la traficul de ființe umane și securitatea cibernetică.
Activitatea Delegației Parlamentului României la Sesiune anuală a AP OSCE a inclus prezentarea de amendamente la proiectul de rezoluție al Comisiei generale pentru democrație, drepturile omului și probleme umanitare. De asemenea, atât doamna deputat Rodica Nassar, cât și domnul deputat Victor Paul Dobre, au susținut intervenții în Plenul Adunării pe tema Procesului Helsinki +40.
Membrii delegației române au avut o întrevedere cu noul Președinte ales al AP OSCE, domnul Ranko Krivokapic, Președintele Parlamentului din Muntenegru, a cărui candidatură a fost susținută și de delegația română, în cadrul căreia a fost abordat și subiectul tragicului accident al turiștilor români din Muntenegru, parlamentarii români mulțumindu-i pentru sprijinul și solidaritatea poporului muntenegrean.
*Declarația de la Istanbul poate fi consultată aici: http://www.oscepa.org/meetings/annual-sessions/1375-ist-dec

Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti luni, 24 ianuarie 2022, 23:12
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro