Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Parlamentul României > Delegatii parlamentare > APOSCE > Comunicate de presa Versiunea pentru printare

Delegația Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a OSCE
Comunicat de presa din 19 februarie 2014
COMUNICAT DE PRESĂ

În zilele de 13 și 14 februarie 2014 a avut loc la Viena, la Centrul de Conferințe Hofburg, cea de a 13-a Reuniune de iarnă a Adunării Parlamentare a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (AP OSCE).

^
La această acțiune, Camera Deputaților a fost reprezentată de doamna deputat Rodica Nassar, președinta Comisiei pentru sănătate și familie și șefa Delegației, și domnii deputați Victor Paul Dobre și Ioan Hulea, membri titulari ai Delegației Parlamentului României la AP OSCE.
Doamna deputat Rodica Nassar, șefa Delegației Parlamentului României la AP OSCE, în intervenția sa pe tema Statul de drept în spațiul OSCE, a relevat faptul că unul din elementele fundamentale ale democrației este conceptul statului de drept, apreciind că eforturile comune ar trebui să fie mai mult orientate spre îmbunătățirea funcționării independente a instituțiilor statului de drept în întreaga regiune OSCE.
În intervenția sa din cadrul dezbaterii speciale dedicate Situației actuale din Ucraina, domnul deputat Victor Paul Dobre a subliniat că eficiența dialogului politic dintre părțile implicate este esențial legată de recâștigarea încrederii populației în funcționarea statului de drept și a instituțiilor democratice. Domnul deputat Dobre a mai apreciat că evenimentele din ultimul timp arată că procesul de consultare are neajunsurile sale și acesta este și mesajul transmis de populație prin proteste.
În sesiunea de deschidere a Reuniunii au luat cuvântul doamna Barbara Prammer, Președinta Consiliului Național al Austriei, domnul Abdul Raouf Ibrahimi, Președintele Camerei Poporului din Parlamentul afgan, domnul Ranko Krivokapic, Președintele AP OSCE și domnul Spencer Oliver, Secretarul general al AP OSCE.
În cadrul reuniunilor celor trei comisii generale, au fost prezentate principalele orientări și elemente de conținut ale rapoartelor celor trei comisii generale cu referire la tema generală a viitoarei Sesiuni Anuale 2014 a Adunării, respectiv: Helsinki+40: către securitatea umană pentru toți.
De asemenea, în marja lucrărilor fiecărei comisii generale au avut loc dezbateri speciale după cum urmează: Controlul parlamentar al forțelor armate și de securitate: asigurarea transparenței la nivelurile național și internațional - Comisia generală pentru probleme politice și de securitate; Cooperarea în domeniul managementului resurselor de apă în regiunea OSCE - Comisia generală pentru economie, știință, tehnologie și mediu; Statul de drept în spațiul OSCE - Comisia generală pentru democrație, drepturile omului și chestiuni umanitare.
La Reuniunea de iarnă a AP OSCE au participat aproximativ 270 de parlamentari din 58 de țări, în eforturile de a spori cooperarea între parlamentarii și reprezentanții OSCE și pentru a se face auzită în mod deosebit vocea reprezentanților aleși, la nivelul Președinției OSCE, exercitată în anul 2014 de Elveția.

Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti luni, 23 mai 2022, 21:11
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro