Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Parlamentul României > Delegatii parlamentare > APOSCE > Comunicate de presa Versiunea pentru printare

Delegația Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a OSCE
Comunicat de presa din 23 februarie 2015
COMUNICAT DE PRESĂ
privind participarea la Reuniunea de iarnă a Adunării Parlamentare a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (Viena, 18-20 februarie 2015)

Delegația Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a OSCE a luat parte, la Viena, în perioada 18-20 februarie 2015, la Reuniunea de iarnă a Adunării Parlamentare a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa.

^
La această acțiune, Camera Deputaților a fost reprezentată de doamna deputat Rodica Nassar, vicepreședinte al Camerei Deputaților și președintele Delegației, și de domnii deputați Victor Paul Dobre și Ioan Hulea, membri ai delegației.
Activitățile desfășurate în cadrul evenimentului de la Viena au cuprins lucrări ale celor trei comisii generale, reuniunea Comisiei Permanente a șefilor de delegații, sesiunea plenară, precum și lucrările Forumului mediteranean al Adunării.
Agenda reuniunii a inclus următoarele subiecte: Securitate transnațională în zona OSCE: Combaterea terorismului; Securitatea energetică; Respectarea drepturilor omului în cazul migranților și refugiaților; Promovarea securității și cooperării în zona mediteraneană.În ultima zi a lucrărilor a avut loc o dezbatere specială cu tema: Răspunsul OSCE privind criza din Ucraina.
Doamna deputat Rodica Nassar a intervenit în cadrul dezbaterilor pe tema Respectarea drepturilor omului în cazul migranților și refugiaților, afirmând că România împărtășește preocupările comunității internaționale privind creșterile continue ale fluxurilor de refugiați și imigranți, apreciind că țara noastră a fost unul dintre susținătorii reformei sistemului internațional al drepturilor omului în vederea eficientizării acțiunii acestuia.
Președintele Delegației a mai adăugat că România susține principiul împărțirii echitabile a responsabilităților în domeniul umanitar și reafirmă utilitatea schimbului de expertiză și bune practici în funcționarea sistemelor de azil, cu implicații asupra solidarității între state în acordarea protecției internaționale.
Domnul deputat Victor Paul Dobre a avut intervenții în cadrul Forumului mediteranean al Adunării, precum și în cadrul dezbaterii speciale privind situația din Ucraina. Cu privire la aspectele ce țin de securitatea din zona mediteraneană, domnul deputat Dobre a subliniat că este necesară o abordare coordonată și structurată, având în vedere, printre altele, atragerea a mii de cetățeni din regiunea OSCE în rândurile organizațiilor teroriste.
În cadrul dezbaterii privind situația din Ucraina, domnul deputat Victor Paul Dobre a afirmat că România sprijină pe deplin o soluție pașnică în această țară, care trebuie să respecte suveranitatea, integritatea teritorială, unitatea și independența Ucrainei, apreciind că evoluțiile recente ale evenimentelor arată că dialogul real și voința politică sunt esențiale și indispensabile pentru orice progres.
În cadrul lucrărilor, celor aproape 250 de participanți din mai mult de 50 de state li s-au adresat, printre alții, Ministrul Afacerilor Externe al Serbiei și Președinte în exercițiu al OSCE, domnul Ivica Dacic, Președintele AP OSCE, domnul Ilkka Kanerva, Președintele Consiliului Național al Austriei, doamna Doris Bures, Șeful Misiunii Speciale de Monitorizare a OSCE în Ucraina, ambasadorul Ertugrul Apakan, precum și Directorul Centrului de Prevenire a Conflictelor al OSCE, ambasadorul Adam Kobieracki

Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti vineri, 21 ianuarie 2022, 15:43
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro