Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Parlamentul României > Delegatii parlamentare > APOSCE > Comunicate de presa Versiunea pentru printare

Delegația Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a OSCE
Comunicat de presa din 11 mai 2015
COMUNICAT DE PRESĂ ^
privind participarea la Misiunea de observare a alegerilor generale din Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord

În ziua de 7 mai 2015 au avut loc alegeri generale în Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord.

^
În acest context, ca urmare a invitației primite din partea guvernului Marii Britanii, Adunarea Parlamentară a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (AP OSCE) a organizat Misiunea de observare a acestor alegeri, la care au participat parlamentari din 17 state membre ale organizației în calitate de observatori ai procesului de vot. Misiunea, condusă de vicepreședintele AP OSCE, domnul George Tsereteli, a presupus o perioadă de pregătire care a avut loc în Londra (5-6 mai 2015), activitatea de observare propriu-zisă efectuată în zona arondată (7 mai 2015) și raportarea și analiza rezultatelor (8 mai 2015).
Din partea Delegației Parlamentului României la AP OSCE, la această misiune au participat doamna deputat Rodica Nassar, vicepreședinte al Camerei Deputaților și șeful Delegației, și domnul deputat Victor Paul Dobre, membru titular al Delegației.
Conform Comisiei Electorale, alegerile din Marea Britanie din acest an au reprezentat cel mai complex set de alegeri din 1979 până în prezent, alegătorii fiind chemați la urne pentru a vota cei 650 de parlamentari membri ai Camerei Comunelor, alegeri pentru 280 de autorități locale în Anglia, 2 referendumuri locale și 6 primari locali.
Acoperirea pe larg a campaniei politice în mass-media a permis alegătorilor să se informeze detaliat cu privire la opțiunile de vot. Totodată, candidații au efectuat extinse campanii "door-to-door". O componentă regională puternică a fost prezentă în alegeri, partidele regionale intrând în concurență cu partidele tradiționale din întreaga țară.
În timpul campaniei electorale, părțile s-au implicat în dezbateri substanțiale cu privire la aspecte importante cu care se confruntă Marea Britanie, precum probleme privind sistemul de sănătate și viitorul relațiilor cu Uniunea Europeană.
Echipa de observatori din care au făcut parte doamna deputat Rodica Nassar și domnul deputat Victor Paul Dobre a monitorizat secții de votare din zonele Ealing Central și Acton din Londra, participând la toate etapele procesului de votare, respectiv: deschiderea secției, desfășurarea votării pe parcursul zilei și închiderea secției de votare.
La finalul misiunii, observatorii internaționali din partea Adunării Parlamentare a OSCE au publicat o declarație* care afirmă că alegerile din Marea Britanie au constituit o demonstrație puternică de încredere în democrație, subliniind totodată că numeroase aspecte ale sistemului electoral din Marea Britanie se bazează pe o cultură de încredere.
În raport cu procesul de desfășurare a alegerilor, Misiunea a evaluat modul în care sunt implementate angajamentele OSCE cu privire la procesele electorale democratice și a apreciat organizarea la standard înalt a alegerilor în Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord.

*Declarația Misiunii poate fi consultată la:
http://oscepa.org/publications/all-documents/election-observation/past-election-observation-statements/united-kingdom/statements-26/2832-2015-general/file

Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti vineri, 21 ianuarie 2022, 15:47
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro