Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2016-2020 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > István-János Antal > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la domnul deputat Antal István János (Grupul parlamentar al UDMR)

Deputatul Antal István János sesizează opinia publică în legătură cu o acțiune abuzivă desfășurată la Constanța, în circumscripția electorală nr. 14, pe care o reprezintă în Parlamentul României.

Delegații din partea UDMR care au fost prezenți în secțiile de votare la 26 mai 2019, în timpul alegerilor europarlamentare, au fost citați de Poliție pentru a da declarații despre desfășurarea procesului de votare, însă fără să fie precizat motivul acestui demers. Mai mult, acești oameni au fost supuși unor abuzuri inadmisibile pentru un stat membru al Uniunii Europene, care și-a asumat susținerea unor valori democratice. “Pe lângă declarațiile cerute, referitor la modul în care au fost delegați în secții, Poliția i-a întrebat pe acești oameni și despre modul în care au votat, ceea ce înseamnă o încălcare gravă a drepturilor fundamentale ale cetățenilor, dreptul la secretul votului”, a precizat deputatul UDMR, ANTAL István János.
Un presupus motiv ar fi rezultatele obținute de UDMR în județele în care populația de etnie maghiară nu este semnificativă, pentru că biroul parlamentar de la Constanța deține informații, potrivit cărora, gesturi similare au loc și în alte județe, în care trăiesc foarte puțini etnici maghiari.
“Consider că aceste demersuri sunt abuzive și trebuie să înceteze imediat. A pune sub semnul întrebării rezultatele obținute UDMR, este o dovadă clară de încălcare a principiilor democrației. Consider că voturile obținute în aceste județele reprezintă voința alegătorilor și nicidecum nu trebuie suspectate drept posibile fraude”, a subliniat deputatul de Constanța.
ANTAL István János este de părere că alegerea momentului acestor cercetări, cu câteva săptămâni înainte de scrutinul din 6 decembrie, poate fi considerată drept o modalitate de intimidare a reprezentanților UDMR care, pe baza legislației în vigoare, au dreptul să facă parte din componența personalului secțiilor de votare la alegerile parlamentare, iar acest fapt ar putea afecta gradul de încredere în UDMR.
„Consider că, în conformitate cu Ordonanța Guvernului nr. 137 din anul 2000, în România, stat de drept, democratic și social, demnitatea omului, drepturile și libertățile cetățenilor, libera dezvoltare a personalității umane reprezintă valori supreme și sunt garantate de lege. Aceste acțiuni ale poliției lezează toate aceste principii”, a subliniat deputatul ANTAL István János, care a precizat că, în cazul în care nu încetează aceste demersuri, va sesiza Avocatul Poporului și alte organizații abilitate din țară și din străinătate.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București sâmbătă, 6 martie 2021, 14:23
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro