Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2016-2020 (dep.)
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
luări de cuvânt în plen
luări de cuvânt în ședințele Biroului permanent
votul electronic
2008-2012 (dep.)
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Mircea-Gheorghe Drăghici > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la domnul deputat Mircea Drăghici (Grup PSD)

Modul în care au fost finalizate negocierile cu FMI pentru bugetul pe anul 2014 evidențiază faptul că, în ciuda constrângerilor de până acum, Guvernul USL a putut să impună și o serie de măsuri care să vină în sprijinul cetățenilor și agenților economici, consideră chestorul Camerei Deputaților, social-democratul Mircea Drăghici.

Guvernul Ponta a reușit să promoveze și măsuri de stânga, precum indexarea pensiilor peste rata inflației, cu 3,75%, în condițiile în care inflația este puțin peste 2%. "Guvernul Ponta a reușit să fie consecvent cu programul de guvernare anunțat de USL. Cota unică rămâne neschimbată, pensiile vor fi indexate peste rata inflației, iar salariile vor fi majorate pentru toți bugetarii, cu precădere pentru tineri, debutanții în educație și medicii rezidenți. Conform ministrului Bugetului, Liviu Voinea, aceștia vor beneficia de creșteri de până la 20%. Noi nu îi invităm pe cei care sunt nemulțumiți să plece din țară, așa cum făcea fosta guvernare. Noi considerăm că este vital să venim în sprijinul lor pentru ca ei să muncească în România. O altă măsură a Guvernului Ponta de care vor beneficia aproximativ 800.000 de români va fi creșterea salariului minim, în două tranșe, până la 900 de lei", a afirmat chestorul Camerei Deputaților Mircea Drăghici.
Deputatul PSD de Argeș a subliniat faptul că una dintre măsurile cu cel mai puternic impact economic pentru care Guvernul Ponta a obținut acordul FMI este reducerea CAS din a doua jumătate a anului viitor. "Impactul bugetar al reducerii CAS nu este ridicat. Vorbim de 2 miliarde de lei. Pentru USL însă, reducerea contribuțiilor sociale este o măsură necesară pentru relansarea economiei, care vine atât în favoarea angajatorului, cât și a angajatului. Reducerea CAS stimulează crearea de locuri de muncă. România a pierdut 740.000 de salariați în perioada septembrie 2008 (punctul inițial al manifestării crizei) - ianuarie 2011, punctul de minim atins privind efectivul salariaților. Creșterea ratei ocupării reprezintă una dintre soluțiile structurale de reducere a presiunii pe bugetele de asigurări sociale, sănătate, șomaj și de ieșire din sărăcie. În acest moment, România are una dintre cele mai mari poveri fiscale pe muncă din UE, de 43%. Din acest motiv, angajatorii din România au un cost ridicat pentru a plăti un euro net unui angajat. Prin reducerea CAS, angajatorii vor fi mai tentați să plătească aceste contribuții sociale, lucru validat de experiența anterioară în cazul României", a mai arătat chestorul Camerei Deputaților, social-democratul Mircea Drăghici.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti sâmbătă, 21 mai 2022, 2:12
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro