Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2016-2020 (dep.)
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
luări de cuvânt în plen
luări de cuvânt în ședințele Biroului permanent
votul electronic
2008-2012 (dep.)
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Mircea-Gheorghe Drăghici > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la domnul deputat Mircea Drăghici (Grup PSD)
PRIORITĂȚI LEGISLATIVE PENTRU NOUA SESIUNE PARLAMENTARĂ

Stimați colegi,
În anul care tocmai s-a încheiat am inițiat o serie de propuneri legislative cu impact major care acum își desfășoară demersul legal firesc.

Printre acestea vă amintesc propunerea legislativă pentru modificarea art. 59, alin 1, lit. c din Legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea persoanelor cu handicap. Scopul acestei legi este ca persoanele cu handicap a căror afecțiune a generat deficiențe funcționale și/sau structural-anatomice într-un stadiu ireversibil, să fie excluse de la obligativitatea evaluărilor periodice stabilite de lege. Această problematică a fost în 2013 și în atenția mass – media, care a prezentat abuzurile la care aceste persoane sunt permanent supuse. Am încredere că în această sesiune parlamentară vom reuși să trecem această lege pentru a stopa odată pentru totdeauna nedreptățile din acest sector.
În calitate de parlamentar social – democrat, o prioritate a sesiunii parlamentare trecute a reprezentat-o problema persoanelor din comunitățile sărace din România, mai exact adoptarea de măsuri specifice în vederea dezvoltării acestora. Anul acesta voi urmări să aduc la masa discuțiilor reprezentanți ai autorităților publice centrale și locale, reprezentanți ai societății civile, academicieni și sociologi pentru a discuta pe marginea acestei propuneri legislative. Scopul proiectului de lege mai sus menționat este crearea unui mecanism inter-instituțional care să coordoneze procesul de reglementare unitară a măsurilor și instrumentelor de incluziune socială destinate categoriilor sociale defavorizate. Mai mult, acest proiect își propune și instituirea cadrului legal pentru asigurarea resurselor financiare necesare cofinanțării proiectelor europene inițiate în comunitățile sărace.
Pe parcursul acestui an voi continua să susțin activ propunerea legislativă referitoare la modificarea și completarea Legii nr. 334/2006 privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale. Trebuie să fim conștienți că adoptarea acesteia poate aduce beneficii clare în privința aderării României la spațiul Schengen, prin îmbunătățirea raportului MCV. De asemenea, România se va alinia la normele europene privind finanțarea partidelor politice, respectând recomandările GRECO și se va asigura o mai mare transparență, fiind eliminate fraudele în acest domeniu.
În ceea ce privește actuala sesiune parlamentară, îmi voi concentra atenția atât în sfera politicilor sociale cât și în cea a transporturilor, în speță siguranța cetățenilor fiind o prioritate. Astfel, în acest moment studiez oportunitatea unei propuneri legislative care vizează persoanele fără adăpost, o categorie socială extrem de sensibilă și delicată. În cadrul Uniunii Europene, persoanele fără adăpost au reprezentat și reprezintă un domeniu prioritar de acțiune. Prin intermediul Strategiei UE privind protecția socială și incluziunea socială (“Metoda deschisă de coordonare în domeniul social”), UE coordonează și încurajează măsurile naționale și dezvoltarea de politici pentru combaterea sărăciei și excluziunii sociale. Beneficiind de expertiza specialiștilor în domeniu, mi-am propus să acționez în vederea îmbunătățirii condițiilor de viață pentru aceste persoane.
O altă prioritate legislativă pentru această sesiune parlamentară este concretizarea unui proiect de lege care vizează reglementarea deficiențelor existente la nivelul legislației asigurărilor și reasigurărilor din România, în vederea reprezentării corecte a intereselor cetățenilor care sunt implicați în accidente auto. Premisa de la care pleacă propunerea este aceea că siguranța în trafic poate fi grav afectată de emiterea unor soluții tehnice eronate efectuate de inspectori de daune necalificați tehnic corespunzător.
Anul 2014 este un an dificil, un an în care avem multe priorități legislative, dar am speranța că voi beneficia de suportul dumneavoastră pentru a concretiza aceste demersuri legislative.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti vineri, 27 mai 2022, 2:27
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro