Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2016-2020 (dep.)
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
luări de cuvânt în plen
luări de cuvânt în ședințele Biroului permanent
votul electronic
2008-2012 (dep.)
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Mircea-Gheorghe Drăghici > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la domnul deputat Mircea Drăghici (Grup PSD)
Acciza la carburant

Stimați colegi,
Decizia Guvernului de a adopta un act normativ în baza căruia transportatorilor care au licența de transport și prezintă factura legală de alimentare cu motorină le va fi returnată, trimestrial, o parte din acciza de 7 eurocenți pe litrul de carburant, reprezintă o măsură echitabilă și transparentă, ce ține cont de voința operatorilor din acest domeniu.

Prin această hotărâre, luată de Executiv în urma consultărilor cu Uniunea Națională a Transportatorilor, acciza pe litru va crește pentru aceștia doar cu trei eurocenți, vor rămâne competitivi față de transportatorii din alte state și vor fi încurajați să alimenteze legal. De asemenea, Ministerul Agriculturii va acorda subvenții pentru motorină, pentru a compensa introducerea acestei accize.
O mare problemă pe care toată lumea a reclamat-o în ultimii 20 de ani este lipsa autostrăzilor din țara noastră. Guvernul Ponta susține construcția autostrăzii Pitești-Sibiu, acest lucru fiind demonstrat de faptul că noi suntem primii care facem ceva concret în vederea demarării acestui proiect mare de infrastructură. Tot în acest an vor începe lucrările la autostrada Comarnic-Brașov, prin parteneriat public-privat. Astfel, așa cum a anunțat prim-ministrul, banii din această acciză vor merge către construcția de autostrăzi. În perioada 2012-2013, Guvernul a inaugurat peste 230 km de autostradă, iar în acest an vom da drumul la încă 90 de kilometri de autostradă. Sigur că Uniunea Europeană ne va sprijini financiar pentru aceste proiecte de infrastructură, dar trebuie înțeles faptul că nu ni se va oferi întreaga sumă necesară, o parte de 15%, chiar 25%, trebuie completată din banii de la buget, iar această acciză acolo se va duce.
În ultimele zile am auzit diverși formatori de opinie care au declarat că acciza de 7 eurocenți la carburanți va declanșa avalanșa scumpirilor. Acest mesaj este profund neadevărat și simpla transmitere a acestui gen de declarații poate genera creșteri de prețuri. Rezultatul acestor declarații populiste de creștere dramatică a prețurilor ca urmare a accizei, le poate oferi producătorilor scuza perfectă pentru a mări prețurile. De aceea este foarte important să prezentăm date adevărate, bazate pe analize economice profesioniste.
BNR a calculat impactul creșterii accizei asupra inflației la 0,28 puncte procentuale. Restul până la 0,4-0,5 puncte procentuale este dat de influența indexării accizei la inflație care deja s-a manifestat de la 1 ianuarie anul acesta. De asemenea, acciza nu va avea impact asupra gospodăriilor. Conform datelor statistice privind cheltuielile gospodăriilor pentru combustibili impactul maximal al accizei va fi astfel: pentru trei sferturi din populație impactul direct al accizei este cuprins între 60 de bani și 4 Ron pe lună. Pentru ceilalți, impactul mediu lunar va fi cuprins între 5 și 10 ron pe lună. În concluzie, consider că este demagogie să vorbim despre creșterile de prețuri la combustibil când în 2009 acestea au crescut cu 13%, în 2010 cu 16%, în 2011 cu 8%, în 2012 cu doar 5%, iar in 2013 au scăzut cu 0,37%.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti sâmbătă, 21 mai 2022, 3:45
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro