Curriculum Vitae
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
2016-2020 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2012-2016 (dep.)
2008-2012 (dep.)
2004-2008 (dep.)
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Grațiela Leocadia Gavrilescu > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


Privind participarea la cea de-a 140-a Adunare a Uniunii Interparlamentare și reuniunile asociate
(Doha, Qatar, 5 – 10 aprilie 2019)

O delegație a Grupului Român al Uniunii Interparlamentare, condusă de domnul senator Ioan Stan, președintele Comitetului Director al GRUI, și din care au făcut parte doamna deputat Bianca-Miruna Gavriliță, membru al Biroului Executiv al GRUI, și domnii deputați Radu Babuș și Găvrilă Ghilea, membrii ai GRUI, a participat la cea de-a 140-a Adunare a Uniunii Interparlamentare și reuniunile asociate, care a avut loc, în perioada 5 – 10 aprilie 2019, la Doha.

La sesiunea de primăvara a UIP au participat delegații parlamentare din 160 de țări, alături de reprezentanți ai unor adunări parlamentare internaționale, ai programelor și agențiilor din sistemul Națiunilor Unite, ai altor organizații internaționale. Programul a inclus dezbateri în plenul Adunării, reuniuni ale organelor directoare și specializate, întâlniri ale grupurilor geopolitice, paneluri tematice s.a.
Tema generală de dezbatere a Adunării s-a intitulat „Parlamentele: vectori ai consolidării educației în sprijinul păcii, securității și statului de drept”. În alocuțiunea sa din plenul Adunării, doamna deputat Bianca-Miruna Gavriliță a evidențiat faptul că parlamentele joacă un rol-cheie în societate, fiind promotorii educației, protecției sociale, ai incluziunii și egalității de gen, prezentând totodată o serie de acțiuni întreprinse de forul legislativ român în acest sens.
În cadrul Comisiei UIP pentru democrație și drepturile omului, la care a participat domnul deputat Găvrilă Ghilea, a avut loc o dezbatere privind realizarea acoperirii universale de sănătate până în anul 2030. Totodată, au fost trecute în revistă măsurile întreprinse pentru implementarea rezoluțiilor adoptate de UIP în ultimii ani, referitoare la democrația în era digitală, folosirea media pentru creșterea implicării cetățenilor și consolidarea democrației, libertatea de expresie și dreptul la informare.
Comisia UIP pentru pace și securitate internațională a examinat și a finalizat redactarea în plen a proiectului de rezoluție cu titlul „Caracterul inacceptabil al folosirii mercenarilor ca mijloc de subminare a păcii și de încălcare a drepturilor omului”. Din partea Camerei Deputaților a participat la lucrări domnul deputat Radu Babuș.
Domnul deputat Găvrilă Ghilea a fost prezent la lucrările Comisiei UIP pentru dezvoltare durabilă, finanțe și comerț, în care delegația României a promovat un număr important de amendamente la textul rezoluției cu titlul „Rolul comerțului liber și echitabil și al investițiilor în realizarea Obiectivelor Dezvoltării Durabile, îndeosebi în ceea ce privește egalitatea economică, infrastructura, industrializarea și inovarea durabile”.
La reuniunea Forumului Tinerilor Parlamentari și a Forumului Femeilor Parlamentar au participat doamna deputat Bianca-Miruna Gavriliță și domnul deputat Radu Babuș.
În marja sesiunii UIP, delegația României a avut întrevederi bilaterale cu delegațiile Suediei și Sultanatului Oman.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti vineri, 28 ianuarie 2022, 10:46
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro