Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2020-prezent > Camera Deputaților > Dumitrița Gliga > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la doamna deputat Dumitrița Gliga (Grupul parlamentar al PSD)
#IMM-urile – motorul dezvoltării ignorat de Guvern

La mai bine de un an de la izbucnirea pandemiei de Covid-19 și după atâtea restricții care au paralizat aproape complet sectoare întregi din economia românească, Guvernul Cîțu susține doar la nivel declarativ o redresare economică reală.

Este imposibil de înțeles cum un Guvern care se numește liberal poate să aibă o asemenea abordare față de sectorul privat. În timp ce toate statele se întrec în măsuri pentru susținerea și relansarea economiei, iar țări precum Grecia, Turcia sau Bulgaria, au anunțat deja măsurile de relansare a turismului, la noi nu se întrezărește nimic concret.
Deși sectorul IMM-urilor joacă un rol esențial în dezvoltarea economiilor naționale și generează cel mai mare procent de noi locuri de muncă, fiind susținut și încurajat peste tot în lume, inclusiv la nivelul Uniunii Europene, România neglijează în continuare acest sector important, poziționându-se pe ultimele locuri din Europa, raportat atât la numărul de IMM-uri la mia de locuitori, cât și la sprijinul concret pe care statul îl acordă IMM-urilor, în circumstanțele urgenței sanitare generate de pandemia de Covid-19.
Contrar așteptărilor, în loc să propună #soluții aplicate, guvernanții elimină, rând pe rând, toate programele de dezvoltare inițiate în trecut și care și-au dovedit avantajele în timp, cu cifre și statistici exacte precum Programul pentru internaționalizare sau Programul pentru promovare la export. În timp ce guvernul nostru blochează până și participarea firmelor românești la târgurile internaționale, arătând dezinteres pentru export, nu este deloc de mirare că țara vecină, Ungaria, cu jumătate din populația noastră, are investiții în piețele externe de 10 miliarde de euro, în timp ce România doar de un miliard. Potrivit informărilor publicate de FMI, România se situează pe locul 124, alături de statele considerate din lumea a treia, în privința sprijinului direct acordat firmelor și populației în pandemie.
Cu toate acestea, mă bucură faptul că am reușit, alături de colegii din #PSD, să convingem măcar un număr suficient de membri ai Camerei Deputaților să aprobe, în data de 7 aprilie 2021, proiectul de lege nr. 393/23.09.2019 privind „aprobarea OUG nr. 47/2019 pentru modificarea și completarea Legii nr. 346/2004, referitoare la stimularea înființării și dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii”. Chiar dacă ordonanța a fost pregătită de #Guvernul-PSD, în urmă cu 2 ani, mi-aș dori ca măcar în momente de criză, Guvernul Cîțu să lase ura politică de-o parte și să lucreze în avantajul poporului român, elaborând și implementând cu simț de răspundere programele de sprijinire a înființării și dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii, pentru că această inițiativă vine în ajutorul antreprenorilor români, prelungind perioada de #implementare a programelor de dezvoltare a IMM-urilor până la data de 31.12.2027 și înființează două noi programe de dezvoltare: Programul pentru organizarea Târgului Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Programul de Accelerare a Dezvoltării IMM-urilor.
Dacă în viziunea domnilor Cîțu și Năsui nu se justifică folosirea banului public pentru dezvoltarea economiei autohtone și crearea de noi locuri de muncă, permiteți-mi să mă întreb în baza cărui raționament au fost “valorificate” fără urmă, zecile de miliarde de euro împrumutați de guvernul actual, în numele interesului național?
Grija pentru resursele țării și gestionarea banul public nu înseamnă, în niciun caz, că acestea trebuie să zacă nefolosite, ci presupune valorificarea lor în interesul tuturor cetățenilor. O astfel de valorificare se poate realiza și prin investiții în stimularea și promovarea în străinătate, a celor mai performante #bunuri, #servicii și #business-uri naționale din sfera IMM-urilor, cu impact pozitiv evident în potențarea exporturilor, precum și în ceea ce privește balanța comercială și de cont curent a țării, parametri macroeconomici pe care conducerea MEAT pare să-i ignore, cu desăvârșire.
Deși așteptările mele nu se raportează la state care investesc enorm în promovarea peste hotare a produselor și firmelor cu capital autohton, precum Statele Unite, Germania sau Israel, consider de bun simț ca MEAT să respecte cadrul normativ în vigoare și să elaboreze programele reglementate prin OUG nr. 47/2019, care includ „stimularea și susținerea internaționalizării IMM-urilor românești”.
În mod firesc, reacțiile față de asemenea luări de poziții ale MEAT nu au întârziat să apară, Asociația Națională a Exportatorilor și Importatorilor din România (ANEIR) calificând în termeni duri lipsa flagrantă de viziune a MEAT în ceea ce privește rolul și importanța pentru dezvoltarea țării a IMM-urilor. #ANEIR a accentuat că deciziile MEAT „nesocotesc”, pur și simplu, Programul național de promovare a exporturilor (PPE) avansat de mediul de afaceri și agreat de precedenta conducere a ministerului. În plus, conform ANEIR, anul 2021 va fi primul din istoria centenară a României moderne în care țara noastră va lipsi de la târgurile internaționale. Menționez că participarea la astfel de târguri oferă mediului de afaceri autohton posibilitatea de a stabili contacte la nivelul cercurilor de afaceri de peste hotare și, implicit, de a încheia contracte comerciale, într-un an în care cele mai multe acțiuni de acest gen au fost suspendate sau anulate.
În final, aș vrea să atrag atenția guvernanților să nu submineze interesele economice și comerciale fundamentale ale țării, așa cum au făcut prin decizia de suspendare a voucherelor de vacanță, abandonând complet greu încercata industrie HORECA!
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti marți, 28 iunie 2022, 2:26
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro