Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2020-prezent > Camera Deputaților > Dumitrița Gliga > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


privind participarea doamnei deputat Dumitrița Gliga la sesiunea de consultări a APM pe tema schimbărilor climatice (12 iulie 2021 – în sistem de videoconferință)

În data de 12 iulie 2021, Adunarea Parlamentară a Mediteranei (APM), alături de o serie de parteneri strategici, a organizat, în sistem de videoconferință, o reuniune la nivel înalt cu tema Pe drumul către COP 26 și COP 22 – rolul parlamentelor euro-mediteraneene și ale țărilor din Golf în cadrul negocierilor privind schimbările climatice.

La acest eveniment a participat doamna deputat Dumitrița Gliga, membră a Delegației Parlamentului României la APM.
În perspectiva celei de-a 26-a Conferințe a Națiunilor Unite privind schimbările climatice (COP26) și a celei de-a 22-a Conferințe a statelor părți la Convenția de la Barcelona pentru protejarea mediului marin și a regiunii costiere a Mediteranei (COP 22) din acest an, APM și-a propus identificarea principalelor provocări în domeniu cu care se confruntă zona mediteraneană extinsă, dar și a căilor de aprofundare a colaborării la nivel legislativ, pentru a genera soluții eficiente, care să poată fi adaptate specificului fiecărui stat în parte.
Lucrările au fost deschide de domnul Ambasador Sergio Piazzi, Secretarul general al APM.
Printre experții invitați la această acțiune s-au numărat: domnul Petteri Taalas, Secretar general al Organizației meteorologice mondiale-OMM, dr. Mitja Bricelj, Președintele Comisiei mediteraneene pentru dezvoltare durabilă, dr. Luca Brusa, Administrator principal, Convenția-cadru ONU privind schimbările climatice (CCNUCC), domnul Florian Emarcora, Șeful Unității pentru politici de vecinătate și relații internaționale, DG Energie, Comisia Europeană.
În cadrul sesiunii au fost prezentate și dezbătute patru teme principale: utilizarea resurselor de energie regenerabilă prin programe de investiții menite să atenueze efectele economice ale pandemiei de COVID-19; asigurarea biodiversității prin implementarea unor strategii naționale eficiente; urbanizarea, mobilitatea curată, comunitățile creativ-inteligente și turismul ecologic; managementul sustenabil al zonelor de coastă.
În intervenția sa, doamna deputat Dumitrița Gliga a subliniat faptul că România recunoaște importanța pachetului european de schimbări climatice și vizează un obiectiv extrem de ambițios până în 2050. Tranziția către neutralitatea climatică va crea noi oportunități de creștere economică, noi locuri de muncă și noi mijloace de dezvoltare tehnologică.
Cu toate acestea, tranziția către neutralitatea climatică va alimenta, de asemenea, multe provocări, rămânând în dreptul parlamentarilor să elaboreze un cadru legislativ adecvat, care să minimizeze toate posibilele conflicte. Având în vedere caracteristicile naționale diferite, trebuie să protejăm dreptul fiecărui stat în parte de a decide intern calea cea mai bună pentru a atinge sustenabilitatea climatică, în funcție de limitările sau oportunitățile naționale. În timp ce unele dintre țările afectate de pandemie par să-și revină mai bine decât altele în era post-Covid, trebuie acordată o atenție deosebită lucrătorilor sezonieri, precum și comunităților vulnerabile, deoarece viitorul lor depinde de legislația pe care o avansăm.
În ultima parte a lucrărilor, au fost dezbătute politici și bune practici pentru gestionarea durabilă a zonelor de coastă mediteraneene și a mediului marin.
Parlamentele membre ale APM acordă o importanță deosebită acestei tematici legată de efectele schimbărilor climatice și participă activ, în al doilea semestru al anului 2021, la o serie de reuniuni și negocieri la nivel internațional și regional dedicate cooperării multilaterale pentru acțiune în domeniul climatic.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti miercuri, 28 septembrie 2022, 16:07
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro