Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2020-prezent > Camera Deputaților > Dumitrița Gliga > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la doamna deputat Dumitrița Gliga (Grupul parlamentar al PSD)

Deputatul PSD de Mureș, Dumitrița Gliga, le-a adresat o întrebare ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor și ministrului Energiei referitor la tranziția verde în România.

După cum este cunoscut, în decembrie 2015, a fost adoptat Acordul de la Paris privind schimbările climatice, primul acord universal obligatoriu, din punct de vedere juridic, după Acordul - cadru de la Rio (sub egida ONU), din 1992, care a fost ratificat și de România, prin legea 57 /2017.
De asemenea, Pactul Verde european, lansat de Comisia Europeană, în decembrie 2019 și devenit, recent, în iunie 2021, după finalizarea procedurii legislative ordinare, Regulamentul european al climei sau „Legea europeană a climei”, conține prevederi juridice obligatorii în domeniul schimbărilor climatice, aplicabile direct și imediat fiecărui stat membru al UE. Acesta include obligativitatea adoptării de măsuri energice și eficiente privind reducerea drastică a emisiilor de gaze cu efect de seră (GES) și eliminarea progresivă a tuturor subvențiilor directe sau indirecte pentru combustibili fosili, cu termen limită de implementare în decembrie 2025.
Acest scenariu se aplică și județului Mureș, considerat, conform Planului național integrat în domeniul energiei și al schimbărilor climatice 2021-2030, o zonă de investiții prioritară. Având în vedere producția de energie electrică pe bază de combustibili fosili și o serie de activități poluatoare din unități de industrie chimică, energointensive și emițătoare de GES, județului Mureș ar trebui să-i fie acordată o atenție deosebită în repartizarea de fonduri pentru îmbunătățirea condițiilor de mediu. Mai mult, nu putem exclude din această discuție prevederile unui alt instrument financiar recent al UE, “NextGenerationEU”, a cărui componentă principală „Mecanismul de Redresare și Reziliență”, vizează în mod direct schimbările climatice și „tranziția verde”. În acest scop, există programe precum „Fondul pentru Tranziție Justă”, destinate tocmai zonelor sau regiunilor vulnerabile din punct de vedere economic și social, așa cum este cazul județului Mureș și al regiunilor carbonifere ale țării.
În această situație, față de cele prezentate, deputatul PSD Dumitrița Gliga le-a adresat miniștrilor Mediului, Apelor și Pădurilor și Energiei următoarele întrebări :
- Care sunt demersurile concrete inițiate de guvern privind problematica schimbărilor climatice și a reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră, în acord cu ultimele evoluții în domeniu la nivel UE și internațional, precum și cu angajamentele și cu obligațiile asumate pe acest palier de către țara noastră?
- Având în vedere fondurile europene generoase alocate „tranziției verzi, atât prin PNRR, cât și prin cadrul financiar multianual al UE pentru perioada 2021-2027, care sunt proiectele pe care le considerați esențiale în județul Mureș?
- Cum intenționați să vă asigurați că fondurile destinate „tranziției verzi” vor fi accesate în integralitate și vor contribui la îndeplinirea obiectivelor de mediu pe care România și le-a asumat în mod formal?
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti marți, 28 iunie 2022, 4:41
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro