Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2008-2012 (dep.)
2004-2008 (dep.)
www.fenechiu.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Relu Fenechiu > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la domnul deputat Daniel Fenechiu (Grup PP-DD)

Astăzi, 21 iunie, domnul deputat Daniel Cătălin Fenechiu, liderul Grupului parlamentar PP-DD din Camera Deputaților, a adresat o întrebare domnului prim-ministru Victor Ponta, privind poziția Guvernului României față de prevederile Noului Cod de Procedură Civilă referitoare la comisioanele abuzive percepute de băncile din România.

Prin demersul nostru, dorim să-i reamintim premierului Victor Ponta că subiectul este cu atât mai important cu cât sute de mii de români sunt direct afectați, cu precădere cei care au de achitat credite ipotecare, respectiv clasa socială cea mai dinamică, cea mai productivă a societății românești, care este efectiv secătuită financiar prin aceste comisioane. Se pare că nu mai este suficient că acești oameni plătesc contribuții sociale sau taxe și impozite, susținând astfel întregul aparat birocratic al statului, dar acum mai sunt obligați să susțină și sistemul bancar prin plata unor comisioane abuzive ce depășesc suma de 600 milioane de euro pe an.
Vă transmitem, mai jos, integral, textul întrebării.

Stimate domnule Prim-ministru,

Este deja un fapt unanim cunoscut că, în contractele de credit bancar, și în special în cele ipotecare, deci sume împrumutate cu valori mari, există celebrele clauze abuzive, care permit perceperea unui comision lunar de administrare, comision ce însumează uneori 20-25% din rata lunară. Ca urmare, tot mai multe instanțe din țară, inclusiv Curtea de Apel București, au declarat acest tip de comision ca fiind clauză abuzivă și au obligat băncile la restituirea lui.

S-a ajuns la această situație din cauza faptului că art. 38 din Legea 76/2012 de punere în aplicare a noului Cod de Procedură Civilă, modifică art. 12 și art. 13 din Legea 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între comercianți și consumatori, articole ce obligă ANPC ca, în cazul în care constată utilizarea unor contracte care conțin clauze abuzive, să sesizeze instanța, solicitând obligarea profesionistului să modifice toate contractele aflate în curs de executare, prin eliminarea clauzelor abuzive. Asociațiile pentru protecția consumatorilor îl pot și ele chema în judecată pe profesionistul care utilizează contracte ce conțin clauze abuzive, pentru ca instanța să dispună încetarea folosirii lor și modificarea celor în derulare.
Pentru a bloca acest text de lege, băncile, prin vocea domnului Radu Ghețea, președintele Asociației Române a Băncilor, au inițiat lobby-ul pe lângă BNR și Guvern, invocând pierderi de circa 600 de milioane de euro pe an în cazul aplicării acestor prevederi.
Realitatea este, însă, că aceste comisioane trebuiau eliminate încă din 2010, prin celebra OUG 50/2010, dar atunci lobby-ul a funcționat pe lângă Guvernul Boc, lucru recunoscut chiar de domnul Radu Ghețea într-o scrisoare din noiembrie 2012: ”Datorită intervenției coordonate a BNR și a FMI din cursul anului 2010, efectele Ordonanței 50 asupra portofoliilor de credite aflate în derulare la momentul intrării în vigoare a acesteia au ajuns să fie contracarate”
Pe 15 februarie 2013 a intrat în vigoare Noul Cod de Procedură Civilă, dar mai puțin articolul referitor la clauzele abuzive, aplicarea acestuia fiind amânată pentru 1 iulie 2013, amânare adoptată prin Art I. al. 2 din OUG nr. 4/2013 privind modificarea Legii nr. 76/2012 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de Procedură Civilă publicată în M. Of. Partea I nr. 68/31.01.2013.
La vremea respectivă, dumneavoastră, personal, domnule prim-ministru , dar și ministrul Justiției de atunci, doamna Mona Pivniceru, ați argumentat necesitatea acestei amânării prin nevoia unui studiu de impact care să evalueze efectele modificării legislative.
Și iată că astăzi, 20 iunie 2013, deși mai avem numai 10 zile până când ar fi trebuit să intre în vigoare respectiva prevedere legală, nu există niciun răspuns al Guvernului pe această temă. Și pentru că refuz să cred că și Guvernul pe care îl conduceți va ceda în fața băncilor și îi va sacrifica pe români la fel cum a făcut domnul Emil Boc în 2010, când a modificat Ordonanța 50/2010 astfel încât aceste comisioane să nu mai fie ilegale, așa cum sunt ele în toate țările, doresc domnule prim-ministru să vă adresez următoarele întrebări:
- studiul de impact promis a fost efectuat sau nu, care sunt rezultatele sale și cum se va poziționa Guvernul României în această chestiune care afectează milioane de români ?
- vă rog, domnule prim - ministru Victor Ponta, să-mi comunicați dacă poziția dumneavoastră vis-à-vis de această problemă este favorabilă unei noi amânări sau pentru a anula definitiv intrarea în vigoare a legii ?
Solicit răspuns scris.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București marți, 19 ianuarie 2021, 23:20
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro