Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
2016-2020 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Andi-Gabriel Grosaru > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la domnul deputat Andi-Gabriel Grosaru (Grupul parlamentar al minorităților naționale)

Aflat într-o vizită de lucru la Torino, în cadrul proiectului Segni d’Identita. Romania e Italia și a evenimentului Festa dei Popoli a Muzeului Emigrației din Piemonte, deputatul Andi Grosaru a avut o serie de întâlniri cu oficialități ale Regiunii Piemonte, ale orașului Torino, orașului Mondovi și comunei Frossasco respectiv Daniela Ruffino, vicepreședintele Regiunii Piemont, președintele Consiliului Municipal Torino, Fabio Versaci, primarul Municipiului Mondovi, Paolo Adriano și Primarul Comunei Frossasco, Federico Comba.

Cu ocazia acestor întâlniri, deputatul Andi Grosaru a prezentat atât activitatea Asociației Italienilor din Romania – RO.AS.IT., viața etnicilor italieni din România, dar a susținut și reafirmarea legăturilor dintre Italia și România, încurajarea unor potențiali investitori din zona Piemontului pentru a se orienta către România, cât și continuarea proiectelor economice și socio-culturale dintre cele două țări. Este de remarcat că Regiunea Piemont derulează deja proiecte de anvergură în România, ceea ce relevă faptul că relațiile de bună colaborare sunt strânse, fiind exprimată deschiderea autorităților și pentru alte proiecte, atât în domeniul cultural, dar și economic sau educațional.
În aceeași măsură, au fost trecute în revistă aspecte importante ale relațiilor dintre cele două țări, respectiv prezența numeroasă a cetățenilor români in Italia, de aproximativ 1.150.000, înregistrați legal și bine integrați, care contribuie la PIB-ul Italiei cu aproximativ 6,7 miliarde de euro, numai în Piemont numărul cetățenilor români fiind de aproximativ 150.000. A fost menționat faptul că numărul firmelor românești din Italia, de aproximativ 45.000, cât și a celor cu participație italiană în România, de aproximativ 43.000, situează Italia pe locul doi ca și volum de investiții. Nivelul schimburilor comerciale dintre România și Italia este de aproximativ 14 miliarde de euro la nivelul anului 2016, realități ce sunt mai mult decât relevante în ceea ce privește relația strânsă dintre cele două națiuni.
Totodată, a fost inaugurată expoziția Asociației Italienilor ”De la emigrare la integrare”, în incinta Muzeului Emigrației Piemonteze din Frossasco, ocazie în care s-a reamintit că emigrația italiană în România provine din majoritatea regiunilor din nordul Italiei, inclusiv Piemont, chiar unii dintre membrii Asociației Italienilor din România prezenți în cadrul proiectului reîntâlnindu-și, cu această ocazie, rudele. În discursul său inaugural, deputatul Andi Grosaru a subliniat că fiecare fărâmă de istorie este importantă, dar trebuie să privim viitorul în față, pentru că viitorul este cel care trebuie avut în vedere atunci când se vorbește despre legăturile dintre două națiuni, culturale sau economice, economia fiind strâns legată de cultură. Deputatul Andi Grosaru a menționat, printre altele, că economia trebuie să susțină cultura, întrucât “cultura încălzește sufletele și apropie mai mult națiunile”, iar prezența sa personală și a altor membri etnici italieni în ”țara mamă” este un motiv de mândrie și bucurie.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București sâmbătă, 6 martie 2021, 4:46
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro