Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
2016-2020 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Andi-Gabriel Grosaru > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la domnul deputat Andi-Gabriel Grosaru (Grupul parlamentar al minorităților naționale)

Anual, în data de 4 noiembrie, italienii sărbătoresc Giorno delle Forze Armate, Ziua Forțelor Armate italiene. Această sărbătoare a unității naționale este menită a aminti generațiilor viitoare sacrificiile depuse pe câmpurile de bătălie ale Primului Război Mondial și victoria Antantei.

Ziua de 4 Noiembrie are o semnificație aparte și pentru România. Italia și România au luptat împreună în cursul Primului Război Mondial, iar sfârșitul ostilităților a însemnat victoria noastră comună și realizarea idealului de unitate națională.
Ieri, m-am folosit de acest prilej pentru a adresa cele mai frumoase sentimente și gânduri de respect la adresa bravilor militari italieni și români care, în momentele grele ale secolului trecut, s-au regăsit în aceeași tabără. Primul Război Mondial ne-a găsit cu teritorii și populații aflate vremelnic în tabere opuse, dar spiritul național a învins și împreună am găsit cele mai bune soluții pentru continuarea luptei în vederea dobândirii libertății și făuririi deplinei unități naționale.
Etnicii italieni din România au luptat în rândurile armatei române pentru crearea noului stat român, un stat al tuturor etniilor, un stat democratic și prosper. Soldații italieni, la rândul lor, prin lupta dusă, au contribuit la victoria comună.
Merită semnalat pe scurt sprijinul oferit de forțele armate italiene în timpul Primului Război Mondial procesului de organizare a prizonierilor români din cadrul Triplei Alianțe într-o mare unitate militară românească care să lupte pe frontul italian. Legiunea Română din Italia, compusă atât din ofițeri și oameni de trupă italieni și români, a scris o pagină glorioasă în istoria noastră militară comună.
Această relație clădită în timp, cu sânge și sacrificii, și-a păstrat vigoarea și importanța de-a lungul secolului care a trecut. În prezent suntem împreună în cadrul Uniunii Europene și Organizației Tratatului Atlanticului de Nord. Provocările sunt diferite, dar răspunsul nostru este unul comun. Forțele armate italiene și cele române colaborează pentru menținerea păcii și asigurarea securității cetățenilor noștri dar și a Europei. Împreună suntem mai puternici și istoria ne-a dovedit acest lucru!
Camera Deputaților și Asociația Italienilor din România - RO.AS.IT. au adus astfel, în această importantă zi, un omagiu pios eroilor militari italieni care s-au sacrificat pentru viitorul nostru comun prin depunerea unor coroane de flori la Monumentul Eroilor Italieni din Cimitirul Militar Italian, aflat în incinta Cimitirului Militar „Ghencea”.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București sâmbătă, 6 martie 2021, 5:16
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro