Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
2016-2020 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Andi-Gabriel Grosaru > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la domnul deputat Andi-Gabriel Grosaru (Grupul parlamentar al minorităților naționale)

În data de 26 decembrie 1879, România, care își proclamase independența cu doi ani mai înainte, semna Acordul de colaborare cu Italia, al doilea ca vechime din seria de tratate care vor consemna relațiile diplomatice bilaterale ale statului nostru.

Acest Acord de colaborare a evoluat de-a lungul timpului și la 17 aprilie 1997 la Roma miniștrii de externe ai ambelor țări au semnat Declarația comună a miniștrilor afacerilor externe ai României și Italiei privind Parteneriatul Strategic româno-italian.
Acest Parteneriat Strategic se va dezvolta și la 9 ianuarie 2008, la București, a fost semnată Declarația Comună a miniștrilor afacerilor externe ai României și Republicii Italiene privind Parteneriatul Strategic Consolidat româno – italian, care constituie cadrul fundamental al dezvoltării relației bilaterale.
Evident, raporturile politico-diplomatice româno-italiene în cursul secolului al XX-lea au fost condiționate de alianțele în care s-au aflat cele două țări, de politica internațională și de obiectivele celor două guverne, dar trebuie remarcat că, în ciuda diferenței de sisteme politice după cel de-Al Doilea Război Mondial, a apartenenței la două blocuri aflate pe poziții divergente, România și Italia au reușit să găsească puncte de comun interes, grație rădăcinilor comune.
La 9 martie 1964 guvernele României și Italiei au adoptat decizia de a ridica respectivele misiuni diplomatice de la București și de la Roma la rang de Ambasadă.
După căderea regimului dictatorial din România au intervenit schimbări majore, în sensul că etnicii italieni din țara noastră au început să se regrupeze, formând comunități la nivelul întregii țări. Au fost reluate legăturile cu țara mamă, iar, mai târziu, minoritatea italiană a primit dreptul de a fi reprezentată în Parlamentul României, o schimbare legislativă care a contribuit la consolidarea relațiilor bilaterale.
Un nou Tratat de Prietenie și Colaborare a fost astfel semnat la București la 23 iulie 1991, iar excelentele relații bilaterale au fost marcate de semnarea Declarațiilor privind Parteneriatul Strategic respectiv Parteneriatul Strategic Consolidat.
Parteneriatul Strategic Consolidat prevede consolidarea relațiilor bilaterale în domeniile: politic, securității și apărării, economic, energie, mediu, agricultură, justiție și afaceri interne, sănătate, cultură și educație, muncă și domeniul social.
Acest Parteneriat a reprezentat cadrul atât pentru un dialog politic intens, concretizat prin vizite și discuții la cel mai înalt nivel, cât și pentru o colaborare economică înfloritoare, Italia fiind unul dintre principalii parteneri comerciali ai României atât prin prisma schimburilor comerciale, cât și prin cea a investițiilor efectuate.
Relațiile culturale și științifice sunt de asemenea la un nivel ridicat. Ele se desfășoară în baza Acordului de colaborare culturală și științifică între Guvernul României și Guvernul Republicii Italiene, semnat la București pe 21 octombrie 2003. Prezența culturală instituțională română în Italia este reprezentată în primul rând de Accademia di Romania în Roma și de Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică din Venețiažamândouă fondate în perioada interbelică. La București funcționează Institutul Italian de Cultură care promovează, în strânsă cooperare cu Ambasada Italiei în România, relațiile culturale între cele două țări în diferite domenii,
Aderarea României la NATO și la Uniunea Europeană a impulsionat și mai mult relațiile bilaterale, de asta într-un cadru nou, care favorizează și mai mult cooperarea și dezvoltarea relațiilor bilaterale. Un prim efect a fost accesul mai facil al companiilor italiene pe piața internă din România, respectiv accesul fără restricții al cetățenilor români în Italia. Ajungem astfel la ceea ce constituie nucleul Parteneriatului Strategic Consolidat și anume oamenii și legăturile interumane fără de care nimic nu poate dura.
La început am avut migrația italienilor pe teritoriul României. Începuturile minorității italiene pe teritoriul României datează cu mult înainte de fenomenul migrației în masă consemnate în a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Fie că au fost misionari, fie prelați, fie comercianți, fie agricultori, fie lucrători forestieri italienii au venit aici unul câte unul încă din cele mai vechi timpuri, mai ales la porturile de la Dunărea și Marea Neagră. S-a format, astfel, o comunitate care a cunoscut o expansiune deosebită la sfârșitul sec. al XIX-lea și începutul sec. XX, atunci când România a reprezentat destinația preferată a italienilor goniți din țara lor de sărăcia accentuată și de conflictele social-politice interne.
Dacă asemănările sunt importante, deosebirile de asemenea contează. Marea diferență față de momentul venirii etnicilor italieni pe teritoriul României și acela al plecării cetățenilor români în Italia este dat de existența Uniunii Europene și a cadrul pe care aceasta îl crează.
Minoritatea italiană din țara noastră reprezintă un liant de colaborare dintre cele două țări.
Dialogul politic substanțial la cel mai înalt nivel a continuat cu intensitate și în acest an cu prilejul deținerii de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene. A fost încă odată un prilej pentru a reliefa unitatea de valori și percepția comună asupra provocărilor europene.
Pe această linie a legăturilor bilaterale la cel mai înalt nivel, trebuie menționată una dintre cele mai recente întrevederi, din 3 mai 2019, a președintelui României domnul Klaus Iohannis, cu Președintele Consiliului de Miniștri al Republicii Italiene, domnul Giuseppe Conte, în marja participării la conferința „The State of The Union”, organizată de Institutul Universitar European din Florența, Republica Italiană. Cu acest prilej a fost reconfirmată viziunea europeană comună, relația bilaterală excelentă dintre cele două state subliniindu-se totodată consolidarea relațiilor economice între cele două state.
Italia și România sunt împreună în Europa! Istoria și viziunea comună asupra provocărilor viitorului nu fac altceva decât să reconfirma relația noastră specială care va dăinui în viitor.
Pentru a marca acest eveniment, Camera Deputaților împreună cu Ministerul de Externe și Ambasada Republicii Italiene în România, vor organiza o expoziție de documente diplomatice atât românești cât și italiene, în perioada de 10 - 19 decembrie 2019 în foaierul de la nivelul P1 al Camerei Deputaților.
Viva l’Italia! Viva la Romania!
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București sâmbătă, 6 martie 2021, 3:50
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro