Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
2016-2020 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Andi-Gabriel Grosaru > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la domnul deputat Andi Gabriel Grosaru (Grupul parlamentar al minorităților naționale)
Ziua Unității Naționale și a Forțelor Armate (Giornata dell'Unità Nazionale e delle Forze Armate) este sărbătorită anual în data de 4 noiembrie

În fiecare an, de 4 noiembrie celebrăm Ziua Unității Naționale și a Forțelor Armate Italiene, sărbătoare menită să aducă un omagiu soldaților italieni căzuți în Primul Război Mondial și înfrângerea Austro-Ungariei.

Evenimentul marchează intrarea efectivă în vigoare a armistițiului care a pus capăt luptelor dintre forțele italiene și armata austro-ungară în anul 1918. Așa numitul Armistițiu de la Villa Giusti, semnat în ziua anterioară, a marcat sfârșitul ostilităților din nord-estul Italiei și a creat condițiile pentru reunificarea Italiei cu regiunile aflate sub controlul Imperiului austro-ungar.
Italia a declarat această aniversare o sărbătoare publică în anul 1919, fiind dedicată forțelor armate și noilor teritorii locuite de etnicii italieni care au revenit în patria-mamă Italia, eveniment văzut ca încheiere a procesului de unificare a Italiei.
De peste un secol această zi a fost sărbătorită în Italia, indiferent de forma de guvernământ a statului, fiind una dintre cele mai vechi sărbători naționale.
Eveniment cu o puternică semnificație simbolică acesta este marcat de defilarea forțelor armate, de ceremoniale desfășurate la Mormântul soldatului necunoscut (Milite Ignoto) îngropat în Altare della Patria de la Roma, precum și de diverse alte ceremonii pe întreg teritoriul italian, una fiind cea de la ”Sacrario di Redipuglia” unde sunt îngropați peste 100 de mii de soldați italieni, Provincia Gorizia, Italia și nu numai.
Ambasada Republicii Italiene la București organizează, în fiecare an, slujba de comemorare atât a celor 1.700 de soldați italieni îngropați pe pământ românesc, cât și a celor români căzuți pe frontul macedonean, printr-o ceremonie la Cimitirul Militar Ghencea.
În acest an, sărbătoarea capătă o nouă importanță. Într-o perioadă complicată din punct de vedere medical accentul trebuie pus pe ideea de unitate națională. În plină pandemie am realizat că doar împreună putem reuși și depăși acest moment dificil. Forțele armate, la rândul lor, au fost supuse unei presiuni puternice, fiind activ implicate în combaterea pandemiei.
Îmi exprim speranța că în data de 4 noiembrie, împreună cu poporul italian cât și cu întreaga lume, vom sărbători libertatea și unitatea, fiind o sărbătoare a unui popor pentru care fraternitatea, egalitatea și justiția sunt principii fondatoare.
Auguri e riconoscenza per la Giornata dell’Unità Nazionale e delle Forze Armate!”.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București sâmbătă, 6 martie 2021, 5:26
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro