Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
2016-2020 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Andi-Gabriel Grosaru > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la domnul deputat Andi Gabriel Grosaru (Grupul parlamentar al minorităților naționale)

Astăzi sărbătorim Ziua Minorităților Naționale din România. La 18 decembrie 1992, Adunarea generală a ONU a adoptat Declarația privind drepturile persoanelor aparținând minorităților naționale, etnice, religioase și lingvistice. Importanța sa a fost recunoscută, în timp, de numeroase state membre, astfel că România a adoptat Hotărârea nr. 881 din 9 decembrie 1998 pentru declararea zilei de 18 decembrie Ziua Minorităților Naționale din România.

Acest moment constituie un bun prilej de a ne reaminti importanța minorităților naționale în cadrul societății române. Minoritățile naționale, prin diversitatea lor etnică, religioasă și lingvistică sunt o componentă importantă a culturii naționale și reprezintă o moștenire pe care trebuie să o păstrăm pentru viitor.
Dialogul constant dintre majoritate și minoritățile naționale a consolidat fundamentele statului român contemporan. Într-o lume marcată de rasism, intoleranță, xenofobie, populism și antisemitism, o Românie europeană se bazează, printre altele, pe o mai bună cunoaștere a culturii și tradițiilor minorităților naționale, precum și pe o interacțiune și un dialog veritabil.
Dreptul la păstrarea, la dezvoltarea și la exprimarea identității etnice, culturale, lingvistice și religioase a minorităților naționale reprezintă un drept care trebuie mereu apărat și păstrat, asigurându-ne, însă, totodată, că măsurile luate sunt conforme cu principiile de egalitate și de nediscriminare în raport cu ceilalți cetățeni români.
Sărbătoarea de astăzi ne permite să reevaluăm și să consolidăm solidaritatea și coeziunea națională în jurul unor valori fundamentale pentru viitorul nostru comun democratic. Împreună putem construi o patrie pentru toți cetățenii români indiferent de rasă, de naționalitate, de origine etnică, de limbă sau de religie.
La mulți ani tuturor cetățenilor aparținând minorităților naționale din România!
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București sâmbătă, 6 martie 2021, 3:28
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro