Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
2016-2020 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
www.sorinmoldovan.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Sorin-Dan Moldovan > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la domnul deputat Sorin-Dan Moldovan (Grup PNL)

Am trimis vineri, 20 ianuarie, Ministrului Cercetării și Inovării, domnul Șerban-Constantin Valeca, o întrebare parlamentară referitoare la stadiul proiectului de cercetare privind studierea și crearea unor alimente necesare copiilor cu diabet sau alte suferințe, aflat în derulare la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca.

Concret, o echipă de cercetători ai USAMV Cluj a câștigat în luna decembrie 2015 un proiect internațional de cercetare privind studierea și crearea unor alimente necesare copiilor cu diabet sau alte suferințe pe axa JPI Food and Health, care ar fi scutit statul de cheltuirea unor sume imense pentru actul medical și ar fi crescut calitatea vieții pentru pacienți. Menționez că în cadrul consorțiului proiectului declarat câștigător, USAMV Cluj este partener.
Din informațiile care mi-au fost aduse la cunoștință, din luna decembrie 2015, până în acest moment nu a fost începută procedura de contractare. În urma discuțiilor purtate trimestrial de responsabilii USAMV Cluj cu persoana de contact din România s-a tot amânat contractarea. Dintr-un consorțiu de șase țări, România este singura care nu oferă finanțare, în condițiile în care referenți internaționali l-au acceptat ca proiect câștigător. ANCSI a amânat finanțarea, iar în 16 ianuarie 2017, conducerea Universității a primit un răspuns în care se arată că acest proiect nu va mai fi finanțat deoarece acordul prevede că România poate finanța astfel de proiecte, dar nu este obligată să o facă.
Nu doar USAMV Cluj, ci întreaga cercetare din România este pusă în acest moment în fața unei situații inexplicabile față de partenerii străini care nu au cum să conceapă blocarea unui astfel de proiect o dată ce el a fost aprobat de către ANCSI.
În condițiile în care strategia României pentru cercetare este de a forma cât mai multe rețele europene, care ulterior să depună proiecte de cercetare pe axele Orizont 2020, ANCSI vine cu o decizie care contravine tocmai acestei strategii.
Întrebările la care trebuie să răspundă punctual domnul ministru Valeca sunt: “Cum se poate ca România (prin ANCSI) să nu respecte un angajament deja semnat? Care este motivul real pentru care instituția pe care o reprezentați nu și-a respectat angajamentele? Cum stimulează ministerul pe care il conduceți parteneriatele cu alte țări? Credeți că va mai accepta cineva pe viitor un parteneriat cu o instituție din România, indiferent că vorbim de fonduri europene sau altfel de fonduri, atât de necesare sectorului de cercetare, dacă instituțiile publice nu iși respectă angajamentele internaționale?”
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București vineri, 5 martie 2021, 16:57
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro