Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
2016-2020 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
www.sorinmoldovan.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Sorin-Dan Moldovan > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la domnul deputat Sorin Moldovan (Grup PNL)
Programul "Prima Chirie", sursă de discriminare

Prin intermediul unei declarații politice pe care am susținut-o în plenul Camerei Deputaților, marți, 11 aprilie 2017, am adresat un apel colegilor parlamentari din toate partidele, dar și Guvernului, prin care am semnalat o situație discriminatorie pe care o creează Programul ”Prima Chirie”.

Potrivit articolului 76 indice 2 din Legea nr. 76 / 2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, care reglementează programul guvernamental cunoscut public sub denumirea de „Prima Chirie”, beneficiază de o primă de relocare de maxim 900 de lei persoanele care se încadrează în muncă într-o localitate situată la o distanță mai mare de 50 km față de localitatea în care își au domiciliul sau reședința și, ca urmare a încadrării în muncă, își schimbă domiciliul sau își stabilesc reședința în localitatea respectivă. Sprijinul se acordă numai dacă aceste persoane sunt înregistrate ca șomeri. Atenție, sprijinul se dă numai șomerilor!
Ce presupune, de fapt, această prevedere? Înseamnă că o persoană din județul Cluj, care acum nu are loc de muncă și nici nu este înregistrată la șomaj, dacă mâine ar găsi de muncă în Brașov sau Iași sau Craiova și s-ar muta acolo, nu ar fi eligibilă pentru a primi acest ajutor de plată a chiriei și utilităților. De ce?
Ne uităm mirați la această aberație legislativă și ne întrebăm: de ce faptul de a nu fi înregistrat ca șomer, face ca statul să nu-l ajute pe cel care dorește să muncească, care este activ pe piața muncii și este dispus la relocare? Oamenii aceștia chiar sunt invizibili pentru stat? Cât ne mai prefacem că ei nu există? Ce să înțeleagă acești cetățeni? Că dacă nu apar în statistici, nu exiști?
Consider că se impune o analiză asupra acestui text de lege, în sensul de a studia dacă nu cumva neacordarea primei de chirie unui om care se relochează și își schimbă locul de muncă din simplul motiv că nu este înregistrat ca șomer, nu reprezintă cumva o diferență de tratament nejustificată obiectiv, adică o discriminare.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București vineri, 5 martie 2021, 16:30
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro