Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
2016-2020 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
www.sorinmoldovan.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Sorin-Dan Moldovan > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de domnul deputat Sorin Dan Moldovan (Grupul parlamentar al PNL)
Incompetență sau rea-credință? Start-up Nation, dar nu și pentru Cluj!

Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat a publicat, luni, proiectul de Ordonanță de Urgență privind modificarea programului Start-Up Nation, în vederea demarării ediției din acest an.

Deși modificările aduse programului Start-up Nation par a fi bune, când ne referim la posibilitatea pe care antreprenorii o au de a solicita și primi un avans de cel mult 30% din valoarea proiectului. Însă, în realitate, aceste schimbări preconizate sunt cel puțin îndoielnice, mai ales atunci când vorbim despre criteriul privind densitatea IMM-urilor dintr-un județ.
Astfel, vor primi 15 puncte suplimentare firmele nou-înființate din județele cu mai puțin de 4 firme la 100 de locuitori. Acest criteriu dezavantajează clar marile centre universitare: București, Brașov, Cluj sau Timișoara, iar tinerii studenți și absolvenți din aceste zone vor avea dificultăți în obținerea finanțării. Merită menționat faptul că aceste zone nu beneficiază nici de posibilitatea de a accesa fonduri europene. În acest sens declarația domnului Florin Jianu, fost ministru PSD, actual președinte al Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România, este relevantă “Trebuie pus accent pe complementaritate, adică tocmai regiunile excluse de fondurile europene, Bucuresti-Ilfov, regiunea Vest (Timiș, Arad etc.), ar trebui sustinute de Start-Up Nation, nu excluse”.
Problema ridicată de densitatea IMM-urilor este una foarte mare întrucât nu există statistici clare, cu densitatea IMM-urilor pe județe, fapt ce creează incertitudine și confuzie. Acest criteriu nu face decât să îl oblige pe cel care aplică să își deschidă sediul social într-o anumită zonă, în schimb nu îl obligă la implementarea proiectului în zona respectivă. Având în vedere că IMM-urile se dezvoltă acolo unde este există forță de cumpărare și forță de muncă calificată, cel mai probabil vom asista la deschiderea de firme în diferite zone ale României, ca mai apoi implementarea proiectelor să se facă tot în zonele dezvoltate.
Județul Cluj este afectat direct de modificările aduse programului Start-up Nation. Prin introducerea criteriului de densitate tinerii studenți nu vor mai avea cum să își deschidă firme în zona Clujului fără a fi penalizați. Reducerea punctelor acordate activităților de programare IT sau industriilor creative reprezintă încă o lovitură pe care o primesc studenții din Cluj care doresc să devină antreprenori.
Îi solicit domnului ministru Ștefan-Radu Oprea să renunțe la criteriul de densitate și să se aplece cu seriozitate asupra propunerilor venite din partea factorilor direct interesați de programul Start-up Nation.
Proiectul se află în dezbatere publică, pe site-ul Ministrului pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, pentru următoarele 30 de zile. Proiectul de ordonanță de urgență privind modificarea programului Start-Up Nation poate fi consultat și la link-ul acesta http://www.aippimm.ro/articol/transparenta-decizionala/proiect-ordonanta-de-urgenta-in-transparenta-decizionala-/
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București vineri, 5 martie 2021, 16:48
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro