Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2016-2020 (dep.)
inițiative legislative
moțiuni
luări de cuvânt în plen
luări de cuvânt în ședințele Biroului permanent
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2012-2016 (dep.)
2008-2012 (dep.)
2004-2008 (dep.)
2000-2004 (dep.)
1996-2000 (dep.)
1992-1996 (dep.)
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Eugen Nicolicea > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la președintele Comisiei juridice, de disciplină și imunități, domnul deputat Eugen Nicolicea (Grup PSD)

Miercuri, 3 mai 2017, a avut loc, la sediul Ministerului Justiției, întâlnirea reprezentanților Comisiei Europene cu cei ai instituțiilor implicate în finalizarea demersurilor care vizează ridicarea Mecanismului de Cooperare și Verificare.

Au fost prezenți, din partea Camerei Deputaților, domnul Eugen Nicolicea, președintele Comisiei juridice, de disciplină și imunități și doamna Oana Florea, vicepreședintele Comisiei, domnul Tudorel Toader, ministrul Justiției, doamna Cristina Tarcea, președinta Înaltei Curți de Casație și Justiție, domnul Augustin Lazăr, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, reprezentanți al Consiliului Superior al Magistraturii, ai DIICOT și DNA.
Din luările de cuvânt s-a constatat că au fost îndeplinite aproximativ în integralitate recomandările referitoare la țara noastră și sunt în fază de finalizare toate demersurile și eforturile ridicării Mecanismului de Cooperare și Verificare.
Temele discuției au fost: adoptarea unui Cod de conduită al parlamentarilor, motivarea neîncuviințării cererilor de reținere sau arestare preventivă a parlamentarilor și punerea în acord a textelor Codului penal și a Codului de procedură penală cu Deciziile Curții Constituționale.
Cu privire la adoptarea Codului, acesta a fost elaborat, este depus în procedură legislativă și săptămâna următoare vor avea loc dezbateri asupra inițiativei legislative ce reglementează Codul de conduită al parlamentarilor.
Cu privire la cel de-al doilea subiect au fost făcute precizările lămuritoare în vederea eliminării confuziilor referitoare la neîncuviințarea măsurii reținerii sau arestării parlamentarilor, respectiv al parlamentarilor care au fost și miniștri. De asemenea, au fost explicate împrejurările care fac imposibilă motivarea neîncuviințării acestor măsuri, în condițiile necesității unui vot secret și liber exprimat.
A fost unanim apreciat efortul organizării în viitor a unor noi întâlniri în vederea consolidării eforturilor de eficientizare a procesului legislativ în contextul principiului colaborării și transparenței.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti duminică, 2 octombrie 2022, 3:57
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro