Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
Legături:
florian.neaga@cdep.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2020-prezent > Camera Deputaților > Florian-Claudiu Neaga > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la președintele Grupului parlamentar de prietenie cu Republica Tunisiană, domnul deputat Florian - Claudiu Neaga

Președintele Grupului parlamentar de prietenie cu Republica Tunisiană din Parlamentul României, domnul deputat Florian - Claudiu Neaga, a avut o întâlnire, luni, 14 februarie, la sediul Ambasadei Republicii Tunisiene în România, cu E.S. doamna Ambasador Raja Jhinaoui Ben Ali.

În cadrul întrevederii, au fost evidențiate bunele relații dintre România și Tunisia, dar și dorința extinderii cooperării în plan bilateral în mai multe domenii: educație, cultură, securitate, apărare, sănătate, justiție, economie, muncă, sport.
Domnul deputat a subliniat importanța diplomației parlamentare, care are un rol deosebit în procesul de dezvoltare a relațiilor cu Tunisia, unul dintre principalii parteneri ai României în regiunea Africii de Nord.
E.S. Doamna Ambasador Raja Jhinaoui Ben Ali a mulțumit pentru sprijinul pe care statul român l-a oferit Tunisiei în timpul pandemiei de COVID-19, prin ajutorul umanitar acordat, care a constat în vaccinuri AstraZeneca, teste de diagnostic, diferite echipamente medicale, precum și o echipa medicala, formată din 5 medici și 8 asistente medicale, și a menționat că situația epidemiologica s-a îmbunătățit în ultima perioadă. De asemenea, Excelența Sa a menționat importanța sprijinirii Tunisiei, în continuare, mai ales în contextul actualei situații politice și economice cu care se confruntă statul tunisian.
S-a menționat și importanța numirii, în octombrie 2021, a unei femei în funcția de premier al guvernului tunisian, pentru prima dată într-un stat arab, cât și importanta reformelor democratice propuse de către noua echipă guvernamentală. În plus, s-a discutat despre organizarea în noiembrie anul curent, la Djerba, a celui de-al 18-lea summit al Francofoniei cu tema ,,Conectivitate în diversitate: digitalul, vector de dezvoltare și de solidaritate în spațiul francofon". Ambele părți au convenit organizarea unei întâlniri între Grupurile de prietenie din Parlamentele celor două țări, odată ce se va forma viitorul Parlament al Republicii Tunisiene, după alegerile parlamentare ce vor fi organizate în viitor.
Ambasada Republicii Tunisiene este implicată în mai multe proiecte pe parcursul acestui an, în domeniul educației, culturii, sănătății, muncii, colaborării dintre diferite localități din țările noastre, inclusiv pregătirea pentru celebrarea a 60 de ani de relații diplomatice între România și Republica Tunisiană, eveniment care va avea loc anul viitor.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti luni, 4 iulie 2022, 19:27
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro