Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Discursuri, declarații și mesaje
Interviuri
Galerie foto
Activitate parlamentară
2008-2012 (dep.)
2004-2008 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
luări de cuvânt în ședințele Biroului permanent
votul electronic
2000-2004 (dep.)
1996-2000 (dep.)
1992-1996 (dep.)
1990-1992 (dep.)
Legături:
www.adriannastase.ro
wwww.nastase.wordpress.com
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2004-2008 > Camera Deputaților > Adrian Năstase > Comunicate de presa Versiunea pentru printare

În zilele de 1 și 2 decembrie, domnul Adrian Năstase, președintele Camerei Deputaților, a luat parte la Reuniunea președinților de parlamente din "Parteneriatul Regional", alcătuit din Austria, Cehia, Polonia, Slovacia, Slovenia și Ungaria.
Este prima reuniune de acest fel la care au fost invitați și președinții parlamentelor din România și Bulgaria.
Reuniunea a fost prezidată de Pavol Hrušovskę, președintele Consiliului Național al Slovaciei.
Au fost discutate teme de actualitate care preocupă statele membre ale Uniunii Europene, în special în actuala perioadă de reflecție cu privire la viitorul Europei, legate de creșterea rolului parlamentelor naționale in cadrul Uniunii Europene prin aplicarea mai riguroasă a principiului subsidiarității și problemele create prin neacceptarea Tratatului Constituțional în referendumurile din Franța și Olanda și perspectivele soluționării crizei astfel apărute. Dezbaterile au avut loc pe baza unor rapoarte pe aceste teme prezentate de Andreas Khol, președintele Consiliului Național al Austriei, și Pavol Hrušovskę, președintele Consiliului Național al Slovaciei.
Katalin Szili, președintele Adunării Naționale a Ungariei, a prezentat de asemenea un raport privind cooperarea dintre parlamentele naționale în cadrul UE prin prisma recomandărilor adoptate la Conferința de la Budapesta din luna mai 2005 a președinților parlamentelor din statele membre ale UE.
Reprezentanții parlamentelor din România și Bulgaria au făcut prezentări cu privire la progresele realizate în procesul de aderare la Uniunea Europeană și măsurile care sunt avute în vedere în cele două țări pentru ca ele să devină membre ale UE la 1 ianuarie 2007, conform calendarului stabilit.
Schimbul de vederi asupra rapoartelor prezentate a pus în evidență părerea comună a participanților la reuniune că dezvoltarea viitoare a Uniunii Europene și, în special, asigurarea unor mecanisme democratice și transparente de luare a deciziilor în cadrul UE reclamă includerea parlamentelor naționale în aceste mecanisme. O propunere concretă în acest sens a fost formulată de președintele Consiliului Național al Austriei, menită să asigure parlamentelor naționale un rol de control asupra aplicării principiului subsidiarității, printr-un acord între instituțiile UE - Consiliu, Comisie, Parlament - în condițiile în care viitorul Tratatului Constituțional, care conține prevede în acest sens, este incert. S-a convenit ca această propunere să fie examinată la viitoarea reuniune a președinților parlamentelor participante.
Prezentarea făcută de domnul Adrian Năstase a apreciat invitarea reprezentanților Parlamentului român la reuniune ca un semn de prietenie, solidaritate și sprijin acordat României în procesul de aderare la UE și subliniat faptul că întreaga clasă politică românească, atât partidele aflate la guvernare, cât și cele din opoziție, sunt de acord asupra necesității de a se întreprinde toate măsurile necesare pentru ca România să devină membră a Uniunii la 1 ianuarie 2007. Președintele Camerei Deputaților a evidențiat importanța ratificării la timp de către parlamentele statelor membre ale UE a Tratatului de aderare a României și Bulgariei pentru realizarea acestui obiectiv. A apreciat faptul că trei din cele cinci parlamente reprezentate la reuniune au ratificat deja Tratatul și a făcut un apel ca și celelalte două parlamente de îndeplinească procedura de ratificare cât mai curând posibil.
Discuțiile au relevat că participanții la reuniune sunt unanimi în a sprijini aderarea României la UE conform calendarului convenit și și-au exprimat încrederea că România va depune eforturile necesare pentru a îndeplini toate angajamentele asumate în acest scop.
Cu prilejul prezenței la reuniunea de la Bratislava, domnul Adrian Năstase a avut întâlniri cu domnii Pavol Hrušovskę, președintele Consiliului Național al Slovaciei, Andreas Khol, președintele Consiliului Național al Austriei, Katalin Szili, președintele Adunării Naționale a Ungariei, Marek Jurek, mareșalul Seimului Poloniei, și Janez Sušnik, președintele Consiliului Național al Sloveniei, consacrate intensificării contactelor și schimburilor în plan bilateral.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti marți, 7 decembrie 2021, 23:35
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro