Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2016-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
luări de cuvânt în ședințele Biroului permanent
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
Legături:
cristina.pruna@cdep.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-prezent > Camera Deputaților > Cristina-Mădălina Prună > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la doamna deputat Cristina Mădălina Prună (Grup USR)

Deputatul USR Cristina Mădălina Prună a participat, în perioada 7-8 septembrie , la Conferința de lansare a Rețelei Parlamentare privind politicile în materie de diaspora, organizată de Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE).

În cadrul conferinței, doamna deputat Cristina Mădălina Prună a susținut un discurs în care a subliniat imperativul fructificării relațiilor cu diaspora europeană din punct de vedere bilateral, atât al țărilor gazdă, cât și al țărilor de origine:
“România a beneficiat în nenumărate rânduri de pe urma diasporei care trăiește și muncește în afara granițelor. Pe lângă contribuția economică de câteva miliarde de euro trimise în țară, dialogul intercultural susținut în țările gazdă a contribuit la promovarea valorilor europene înapoi în România. Diaspora a arătat de-a lungul timpului că poate juca un rol important pe scena politică din țara noastră, influențând de multe ori soarta alegerilor în direcția reformelor și valorilor pro-europene.
Lansarea acestei rețele parlamentare pentru promovarea politicilor în ceea ce privește diaspora reprezintă recunoașterea rolului activ pe care aceasta îl joacă în dezvoltarea țărilor de origine, dar și contribuția importantă a cetățenilor din diaspora în construcția unor societăți inclusive și în dezvoltarea relațiilor bilaterale la nivel politic și economic între țările de origine și țările gazdă.
Subiectul diaspora este unul crucial pentru România, care are una dintre cele mai numeroase, dar și vibrante comunități de cetățeni români în alte state, mai ales în Europa. Totodată, subiectul este de actualitate în întreaga Europă și nu numai, ținând cont de trendurile actuale în materie de migrație“.
Rețeaua parlamentară va activa sub forma unei platforme ce va promova diverse reforme politice și legislative privind rolul diasporei în țările de origine și în țările gazdă. Mai mult, va facilita schimbul de informații asupra bunelor practici între adunările parlamentare din țările de origine și din țările gazdă și asociațiile din diaspora, va promova rolul acestor asociații în integrarea migranților în societățile gazdă și va dezvolta colaborarea între țările de origine și statele gazdă, asigurând fructificarea beneficiilor bilaterale care decurg în urma unor relații bune între comunități și maximizând avantaje pragmatice de toate părțile dar și coeziunea socială a statelor gazdă.
La conferință au participat parlamentari din statele membre ale Consiliului Europei, dar și ai unor state din spațiul mediteranean, precum și reprezentanți ai societății civile din diaspora.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București sâmbătă, 8 august 2020, 1:43
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro