Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2016-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
luări de cuvânt în ședințele Biroului permanent
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
Legături:
cristina.pruna@cdep.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-prezent > Camera Deputaților > Cristina-Mădălina Prună > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la doamna deputat Cristina Mădălina Prună (Grup USR)
Asalt asupra instituției care stă în calea monopolului total al PSD!

PSD vrea să mai pună mâna pe încă o instituție importantă, de data aceasta pe Consiliul Concurenței. Peste 100 de parlamentari PSD au inițiat un proiect de modificare a Legii Concurenței nr. 21/1996 care schimbă modul în care este numită conducerea acestei instituții.

Consiliul Concurenței este instituția care s-a opus în ultimul an tentativelor PSD de a instaura un monopol în diverse domenii, începând cu piața tranzacționării gazelor naturale și până la piața manualelor școlare.
În prezent, legea precizează că numirile în fruntea Consiliului Concurenței sunt făcute de către un Colegiu Consultativ alcătuit din reprezentanți ai mediului de afaceri și din universități, din reprezentanți ai organizațiilor de protecție a consumatorilor și ONG-uri. PSD vrea să modifice legea astfel încât Parlamentul să desemneze conducerea Consiliului Concurenței.
Proiectul PSD introduce, de asemenea, o condiție nouă de eligibilitate a președintelui Consiliului Concurenței, în sensul că trebuie să fi îndeplinit o funcție de conducere cu largi responsabilități pentru o perioadă de cel puțin 15 ani. Dacă legea se modifică, atunci actualul șef al instituției poate fi demis, deoarece el nu va putea respecta această regulă.
Proiectul a fost votat marți, 24 aprilie 2018, în cadrul Comisiei pentru industrii și servicii, în pofida punctului de vedere negativ al Guvernului, cu pagini întregi de argumente și referințe la legislația europeană care arată clar că modificările propuse sunt nocive.
Mai grav, proiectul dezbătut miercuri, 25 aprilie, în comisie conținea însemne olografe ce nu au fost însușite de toți cei 100 de inițiatori pesediști ai proiectului. Cu alte cuvinte, textul proiectului a fost un fals și nu reprezintă versiunea inițială înaintată Biroului permanent al Senatului.
USR, prin deputatul Cristina Prună, a votat împotrivă și va încerca să blocheze acest proiect prin care o instituție vitală pentru asigurarea mediului concurențial normal este adusă sub controlul politic al PSD.
„Acest proiect respectă tiparul PSD: nu are la bază un studiu de impact și nu a fost elaborat prin consultarea factorilor implicați. E doar voința PSD de a controla o nouă instituție. Modificările PSD ar afecta în mod clar independența politică, imparțialitatea instituției în raport cu interesele diverșilor jucători din economie, precum și transparența acesteia”, a declarat deputatul USR Cristina Prună, membră în Comisia de industrii și servicii.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București sâmbătă, 8 august 2020, 1:21
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro