Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2016-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
luări de cuvânt în ședințele Biroului permanent
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
Legături:
cristina.pruna@cdep.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-prezent > Camera Deputaților > Cristina-Mădălina Prună > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la doamna deputat Cristina Mădălina Prună (Grupul parlamentar al USR)
Uniunea Salvați România a depus un proiect legislativ menit să corecteze inechitățile legislative cu privire la minerii încadrați în grupele I și II de muncă

Uniunea Salvați România a depus un proiect legislativ cu privire la calcularea pensiei pentru persoanele încadrate în grupa I și grupa a II-a de muncă, respectiv în condiții deosebite sau/și speciale, care au intrat în plată înainte de 1 ianuarie 2011. Printre acestea se numără și minerii din Valea Jiului.

Realitatea ne arată că s-au produs o serie de nedreptăți în rândul minerilor care s-au pensionat înainte de 1 ianuarie 2011 față de persoanele pensionate după această dată. În urma recalculărilor, efectuate pe baza legislației în vigoare, s-a produs o discriminare între persoanele care au lucrat în același loc de muncă, aceiași ani și în aceleași condiții. Inechitatea s-a produs ca urmare a majorării stagiului complet de cotizare de la 20 de ani la 30 de ani pentru determinarea punctajului mediu anual.
Proiectul de lege propus de USR este unul necesar deoarece Hotărârea de Guvern din anul 2017 a modificat stagiul complet de cotizare pentru 63.000 de pensionari pentru a acoperi găurile de la bugetul de stat. Unii au mers în instanță și au câștigat procesele, însă cei păgubiți pierd de aproape doi ani.
„Printre cetățenii afectați de această inegalitate se numără și minerii din Valea Jiului. Cu toate că aceștia au muncit împreună în minele din Valea Jiului, doar o parte dintre foștii mineri care și-au încetat recent activitatea beneficiază de pensii calculate în mod corect. În aprilie, Ministrul Muncii Lia Olguța Vasilescu promitea că pensiile pensionarilor încadrați în grupele I și II de muncă nu vor scădea în urma recalculării, dar această promisiune s-a dovedit a fi falsă. Prin această propunere legislativă, Uniunea Salvați România va încerca să repare această nedreptate.” a declarat Cristina Prună, deputat USR și membru în Comisia pentru industrii și servicii.
Propunerea legislativă este disponibilă aici.
http://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck2015.proiect?idp=17144
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București sâmbătă, 8 august 2020, 1:17
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro