Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2016-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
luări de cuvânt în ședințele Biroului permanent
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
Legături:
cristina.pruna@cdep.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-prezent > Camera Deputaților > Cristina-Mădălina Prună > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la doamna deputat Cristina Pruna (Grupul parlamentar al USR)

Deputata USR Cristina Prună solicită miniștrilor să răspundă dacă, și pentru ce motive, susțin exceptarea a peste 100 de companii de stat de la prevederile Ordonanței de urgență a Guvernului nr.109/2011 privind integrarea principiilor de guvernanță corporativă de către întreprinderile publice.

Aceste principii au fost dezvoltate de Organizația de Cooperare Economică și Dezvoltare (OECD), iar prind modificarea adusă de Proiectul de lege 226/2017/2018, care va intra săptămâna viitoare, din nou, în dezbatere la Camera Deputaților vor fi exceptate de la principiile de transparență a selecției managementului și a membrilor organelor de administrare, precum și de responsabilitate și administrare transparentă un număr extrem de mare de companii de stat.
„Depun astăzi interpelări pentru fiecare din cele 100 de companii care urmează să fie exceptate de la principiile guvernanței corporative. În forma inițială a proiectului, guvernul susținea exceptarea a 3 companii ce desfășoară activități cu specific de apărare și securitate națională: Regia autonomă “Rasirom”, Administrația Națională de Meteorologie și Compania Națională “Romtehnica”. Între timp, lista excepțiilor s-a mărit și a ajuns la peste 100 de companii, aparținând de ministere precum Ministerul Economiei, al Transporturilor, al Educației, al Culturii, al Mediului și al Energiei și nu înțelegem motivul pentru care se vor a fi exceptate. Acestea sunt companii precum Editura Didactică și Pedagogică sau companii profitabile din energie, precum Nuclearelectrica, Transgaz și multe altele” a declarat deputata USR Cristina Prună.
De asemenea, Cristina Prună a invitat toți miniștrii vizați să participe săptămâna viitoare la ședința comună a Comisiei pentru Industrii și Servicii, Comisiei pentru Politică Economică, Reformă și Privatizare și Comisiei Juridice pentru a-și expune punctul de vedere cu privire la exceptarea companiilor aflate în subordinea lor de la principiile guvernanței corporative.
„Ceea ce ne dorim este un punct de vedere de la fiecare minister în parte prin care să expună motivele pentru care trebuie ca aceste companii să nu mai respecte principiile de transparență. Noi știm care ar fi motivația și anume că vor să le treacă pe toate sub control politic și la conducerea lor să fie numiți oameni de partid. USR va continua să pună reflectorul pe acest lucru deoarece, prin aceste excepții, majoritatea PSD-ALDE consfințește astfel nepotismul și neprofesionalismul în companiile de stat care se vor transforma într-o vacă de muls pentru interesele private ale actualei majorități parlamentare.” a conchis Cristina Prună.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București sâmbătă, 8 august 2020, 1:39
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro