Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2016-2020 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Dan-Răzvan Rădulescu > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la domnul deputat Dan Răzvan Rădulescu (Grup USR)

Nopțile petrecute în fața calculatorului, oboseala accentuată, violența verbală și fizică față de colegi și profesori, epuizarea din cauza temelor de acasă sau pur și simplu sentimentul de debusolare și negăsirea locului în societate fac ca unul din zece elevi să ajungă în cabinetul psihologului pentru consiliere de specialitate. În ciuda acestui lucru și a repetatelor semnale venite din școli, sub forma unor incidente foarte grave, în România un psiholog școlar are arondați până la 4.000 de copii.

Prezența unui psiholog cu rol de consilier școlar este esențială în orice mediu de învățământ. El este cel care poate ajuta copiii să treacă peste probleme dificile de competență școlară, de adaptare, de comunicare și de socializare. Este cunoscut faptul că, în acest moment, există un deficit de psihologi școlari, în toată țara, media aproximativă fiind de 800 de elev/ psiholog (in mediul rural sau în orașe mai mici, în unele județe, situația fiind chiar mai gravă – 4000 de elevi/ psiholog). În condițiile în care foarte mulți copii au părinții plecați la muncă în străinătate (în cazurile fericite, sunt lăsați în grija unei rude), fenomenul de bullying, dar și violența în școli, au atins cote alarmante, iar timpul pe care un psiholog școlar îl are la dispoziție este infim față de numărul de elevi cu cerințe educaționale speciale.
În vederea reglementării acestor aspecte, am adresat Ministerului Educației următoarele întrebări:
 • „- Care este impactul pe care îl are continuarea acestei stări?
 • - Norma de 400 de elevi/ psiholog (consilier școlar) ar putea schimba, în bine, starea elevilor români?
 • - Când vor începe schimbările în reglementarea problemei?”
  Făcând, practic, abstracție de întrebările adresate, Ministerul Educației răspunde evaziv, reducând, ca de obicei, destinul elevilor la cifrele care ar afecta bugetul de stat: „Dacă s-ar norma câte un profesor consilier școlar la fiecare unitate de învățământ cu personalitate juridică, numărul de norme didactice la nivel național ar crește cu peste 4070, iar acest fapt ar avea un impact semnificativ asupra bugetului consolidat al statului”.
  A venit vremea ca Ministerul Educației să își asume responsabilitatea integrității fizice și psihice a elevilor. Dincolo de faptul că bugetul nu permite îmbunătățiri legislative privind numărul de consilieri, nici măcar legislația în vigoare nu este respectată! În timp ce nomele stabilite de minister prevăd că, în sistem, ar trebui să existe un consilier la cel mult opt sute de elevi, realitatea din teritoriu arată că numărul specialiștilor este de două ori mai mic decât cel cerut prin reglementările în vigoare, un psiholog acoperind, în medie, 1573 de școlari!
 • Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București vineri, 5 martie 2021, 16:53
  Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
  E-mail: webmaster@cdep.ro