Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2016-2020 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Dan-Răzvan Rădulescu > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la domnul deputat Dan-Răzvan Rădulescu (Grupul parlamentar al USR)

Propunerea legislativă pe care am inaintat-o privind introducerea hidrogenului sulfurat pe lista poluanților atmosferici luați în considerare în evaluarea calității aerului înconjurător a fost adoptată de Senat.

Mirosul pestilențial de ouă stricate a devenit, din păcate, o constantă în viața locuitorilor din mai multe localități din țară. El apare, de obicei, în zona gropilor de gunoi administrate incorect, în timp ce în Prahova sursa este, de cele mai multe ori, industria petrolieră. Locuitorii din Ploiești și Băicoi sunt victime frecvente ale poluării cu această substanță. Efectele pot varia de la iritarea ochilor și a mucoaselor pe termen scurt la afecțiuni hepatice, renale și edem pulmonar pe termen lung. În ciuda evidențelor olfactive și a studiilor privind sănătatea publică, autoritățile nu recunosc întotdeauna gravitatea problemei și ridică din umeri în fața sesizărilor și protestelor cetățenilor, ale ONG-urilor sau ale presei.
Am transmis constant mesaje autorităților competente, la nivel local, județean sau central cărora le-am cerut obsesiv, prin întrebări, declarații politice, scrisori deschise și participarea la proteste, să protejeze dreptul nostru constituțional la un mediu sănătos. Comisia Europeană a avertizat și ea, în mod repetat, autoritățile române cu privire la poluarea aerului și deficiențele legate de monitorizarea calității acestuia. Deși hidrogenul sulfurat poate fi măsurat de către autorități la oara actuală, el nu era menționat în Anexa numărul 1 a Legii 104/2011. Conform articolului 26, această anexă desemnează poluanții pentru care se realizează evaluarea calității aerului înconjurător. Cu alte cuvinte, acum, conform raportărilor din Rețeaua Națională de Monitorizare a Aerului, acesta poate fi "excelent" chiar dacă nu putem deschide geamul din cauza mirosului de hidrogen sulfurat. Vă sună cunoscut?
La începutul anului, am depus o inițiativă legislativă prin care se completează anexa în cauză. Astfel, atragem atenția asupra importanței măsurării și a combaterii poluării cu această substanță și putem cere executivului o informarea mai completă a populației și măsuri suplimentare de protecție. Proiectul a trecut prin vot de Senat (cu 96 de voturi pentru, 29 împotrivă, 9 abțineri). Sperăm că va ajunge cât mai repede pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaților, aceasta fiind for decizional.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București vineri, 5 martie 2021, 16:52
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro