Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2016-2020 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Dan-Răzvan Rădulescu > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la domnul deputat Dan-Răzvan Rădulescu (Grupul parlamentar al USR)

În urma mesajelor primite după depunerea propunerii legislative de îmbunătățire a programului Euro 200, am adresat câteva întrebări Ministerului Educației cu privire la eventualele controale efectuate în teritoriu, vizând implementarea Legii 269 din 16 iunie 2004, de la adoptarea ei și până în prezent.


Conform prevederilor legii, suma de 200 de euro a fost destinată exclusiv achiziționării unor calculatoare personale noi, dotate în mod obligatoriu, „cu software de bază licențiat, incluzând un sistem de operare și un program antivirus”, fiind stipulată și o configurație minimă recomandată (Norme metodologice din 13 august 2004, art 1). Conform articolului 6 din lege, înstrăinarea calculatoarelor înainte de expirarea perioadei de 3 ani de la cumpărarea acestora este interzisă.

La începutul lunii aprilie a anului curent, Guvernul a relansat programul Euro 200 în baza Legii nr. 269/2004 privind acordarea unui ajutor financiar în vederea stimulării achiziționării de calculatoare și prin actualizarea Normelor metodologice pentru aplicarea ei (Hotărârea nr. 225 din 26 martie 2020).
În aceeași lună, am adresat o întrebare Ministerului Educației cu privire la numărul de beneficiari ai ajutorului financiar, de la adoptarea legii și până în prezent pentru a vedea cât de eficient este acest program, cu atât mai mult cu cât contextul pandemiei de Covid-19 ne-a forțat să ne concentrăm atenția asupra metodelor de învățare online. Nu am primit încă răspuns.
Tot în aprilie 2020, am depus o propunere de modificare a legii în discuție, prin care se dorește creșterea venitului minim pe membru de familie în cazul beneficiarilor de la 250 de lei la valoarea Indicatorului Social de Referință (actualmente 500 de lei) și adăugarea tabletelor și a dispozitivelor similare care permit învățarea online în lista produselor ce pot fi achiziționate în baza programului.
Având în vedere faptul că susținem acest program din fonduri publice încă din anul 2004, precum și discuțiile avute cu actorii sociali din teritoriu, am ajuns la concluzia că ar fi foarte important să aflăm cât mai multe despre modul în care programul a fost cu adevărat implementat până acum.
Conform articolului 6, alin (3) al Legii nr. 269/2004, constatarea nerespectării prevederilor stipulate în documentul legislativ ar fi trebuit să se efectueze de către „persoane împuternicite în acest scop de Ministerul Educației și Cercetării Științifice, Ministerul pentru Societatea Informațională și de alte instituții abilitate de lege pentru a efectua controale în domeniul financiar-bugetar” iar sumele recuperate din restituirea ajutorului financiar ar fi trebuit să constituie venituri la bugetul de stat.
Astfel, am adresat noi întrebări ministrului de resort, la care sper să primesc un răspuns cât mai curând. Câte persoane au fost împuternicite pentru a verifica implementarea programului în perioada 2004-2020 și de către cine. Câte controale s-au efectuat până acum, s-au constatat nereguli? În cazul unui răspuns afirmativ, care au fost sancțiunile, măsurile reparatorii și de prevenție adoptate?
Avem nevoie de măsuri eficiente, care să producă un impact semnificativ în societate. Iar copiii din mediile defavorizate au nevoie de facilitarea accesului la tehnologie și învățământ online.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București vineri, 5 martie 2021, 16:53
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro