Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2016-2020 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Dan-Răzvan Rădulescu > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la domnul deputat Dan Răzvan Rădulescu (Grupul parlamentar al USR)

Având în vedere omiterea dispozițiilor cu privire la corectarea încrucișată a lucrărilor în „Ordinul privind organizarea și desfășurarea examenului de bacalaureat național 2020”, am solicitat Ministerului Educației și Cercetării o completare a documentului normativ, similar prevederilor din anul 2018, pentru a asigura obiectivitatea procesului de evaluare.

În ciuda faptului că învățământul online nu a fost accesibil tuturor elevilor și o mare parte dintre elevi nu au urmat cursuri online, ministrul de resort a impus un marș forțat spre încheierea anului școlar, indiferent de calitatea actului educațional din ultima perioadă, punând pe primul plan „bifarea” unor proceduri birocratice. Pandemia, însă, nu îl absolvă de obligativitatea asigurării cadrului necesar pentru o evaluare corectă sau de promisiunile făcute la preluarea mandatului!
Vă prezentăm în cele ce urmează Scrisoarea deschisă adresată Ministerului Educației și Cercetarii cu privire la acest aspect.
Scrisoare deschisă
Stimată doamnă ministru Monica Cristina Anisie,
Corectarea încrucișată între județe a lucrărilor elevilor de la bacalaureat din acest an nu este prevăzută ca obligatorie în niciun document oficial, deși ați promis încă de la prima conferință ca ministru că o veți reintroduce. Regulile stabilite pentru examenele din această vară, schimbate de la o zi la alta, modificate, remodificate și publicate, în cele din urmă, săptămâna trecută în Monitorul Oficial sunt marcate de lipsa securizării corectării, esențială pentru a asigura obiectivitatea procesului de evaluare.
Alineatul (4) al articolului 9 din „Ordinul privind organizarea și desfășurarea examenului de bacalaureat național 2020” trebuie completat urgent cu următoarea mențiune: „Profesorii evaluatori dintr-un/din județ/municipiul București nu evaluează lucrări ale candidaților din propriul județ/municipiu”, similar dispozițiilor Ordinului Numărul 4830/2018 privind organizarea și desfășurarea examenului de bacalaureat național.
Ați impus învățământul online și obligația susținătorilor legali de a asigura copiilor mijloacele necesare știind că acest lucru nu este întotdeauna posibil. Ați admis faptul că învățământul gratuit și obligatoriu nu va mai fi accesibil unora dintre copii pe timpul pandemiei, ați fost informată că orele online nu s-au ținut în multe cazuri și cu toate acestea ați ales să închideți anul școlar în aceleași condiții pentru toată lumea. Dați dovadă de consecvență în acest marș forțat spre digitalizare organizând evaluarea încrucișată printr-o platformă online prin care lucrările scanate să poată fi distribuite în mod aleatoriu, fără a se cunoaște numele elevului și localitatea în care a susținut examenul, către profesorii evaluatori din alte județe. Această procedură este deja implementată în Uniunea Europeană și poate asigura menținerea unui standard de imparțialitate în evaluarea lucrărilor.
Asigurați-le elevilor o evaluare corectă! Această misiune asumată, stimată doamnă ministru, trebuie dusă până la capăt! Altfel, vom simula o serie de examene grăbite, pentru a ne preface că totul decurge normal. Alegeți să bifați profesionalismul și obiectivitatea, nu să simulați normalitatea!
În calitate de membru al Comisiei pentru învățământ, știință, tineret și sport a Camerei Deputaților, alături de Federația părinților și aparținătorilor legali din România, vă solicit să reintroduceți obligativitatea corectării încrucișate și să adaptați metodologia condițiilor speciale din acest an!
Cu mulțumiri,
Dan Rădulescu, deputat USR
Corina Atanasiu, președinte al Federației părinților și aparținătorilor legali din România
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București vineri, 5 martie 2021, 16:00
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro