Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2016-2020 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Dan-Răzvan Rădulescu > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la domnul deputat Dan-Răzvan Rădulescu (Grupul parlamentar al USR)

Având în vedere situația semnalată de unii studenți-doctoranzi din țară cu privire la actele solicitate de Casele Județene de Asigurări de Sănătate pentru atestarea calității de asigurat, am depus o propunere legislativă de corelare a Legii Învățământului Nr. 1 din 5 ianuarie 2011 cu prevederile Legii nr. 95 din 14 aprilie 2006 privind reforma în domeniul sănătății.

Doctoratele ar trebui să fie despre cercetare, transfer de cunoștințe și colaborare între generații. Nu tichii de mărgăritar și motiv de fudulie politică ori, mai rău, modă, dacă ne gândim la politicieni care au afirmat că l-au ”făcut” pentru că „avea toată lumea”. Obținerea titlului ar trebui să presupună o muncă susținută și relevantă în domeniul ales, dar și o protecție socială minimă pentru cei care o depun.
La acest moment, Legea educației naționale specifică faptul că: „studenții-doctoranzi sunt încadrați ca asistenți de cercetare sau asistenți universitari, pe o perioadă determinată, beneficiind în același timp, pe toată durata activității, de recunoașterea vechimii în muncă și specialitate și de asistență medicală gratuită.”. Aceste prevederi sunt valabile și în cazul în care persoanele în cauză nu dispun de un contract de muncă. Cu toate acestea, unele dintre Casele de Asigurări de Sănătate Județene solicită doctoranzilor ca pe adeverința care le atestă calitatea să fie specificat faptul că desfășoară activități didactice și numărul de ore prestate, conform articolului 244 din Legea 95/2006. Conform acestuia, „studentul-doctorand poate desfășura activități didactice, potrivit contractului de studii de doctorat, în limita a 4-6 ore convenționale didactice pe săptămână”.
Rezolvarea problemei constă în clarificarea termenului „poate”, evidențiind caracterul implicit al activității didactice și de cercetare corelat cu statutul de asigurat și în Legea numărul 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății.
În calitate de membru al Comisiei de Învățământ a Camerei Deputaților am depus o propunere legislativă de corelare a celor două acte normative care va elimina necesitatea unor mențiuni suplimentare pe adeverințe.
În același timp, încurajez doctoranzii să aloce cât mai mult timp activității de la catedră, în biblioteci și laboratoare! Și rămân consecvent în îndemnul ca școlile doctorale să își ia activitatea în serios și să se ridice la nivelul misiunii pe care și-au asumat-o la înființare!
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București vineri, 5 martie 2021, 16:41
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro