Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2016-2020 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Dan-Răzvan Rădulescu > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la domnul deputat Dan Răzvan Rădulescu (Grupul parlamentar al USR)

După 2 ani de la vizita sa la rafinăria Petrotel Lukoil Ploiești, în cadrul căreia a lansat conducerii societății 11 întrebări rămase până astăzi fără răspuns, domnul deputat Dan-Răzvan Rădulescu a adresat o scrisoare deschisă reprezentanților Comisariatului Județean al Gărzii de Mediu, Agenției pentru Protecția Mediului, Direcției de Sănătate Publică din județul Prahova și conducerii companiei cerând transparență, asumarea responsabilității și soluții în combaterea poluării aerului din orașul Ploiești.

Către:
Comisariatul Județean al Gărzii de Mediu Prahova
Agentia pentru Protectia Mediului Prahova
Direcția de Sănătate Publică Prahova
Petrotel Lukoil SA
Scrisoare deschisă
Stimată Doamnă Comisar Șef Ioana FERARU,
Director Executiv Anna Maria VASILE
Director Executiv Ioana Julieta LOGHIN
Stimate Domnule Director General Executiv Aleksei KOVALENKO
În calitate de locuitor al Ploieștiului, nu pot să nu observ faptul că, de multe ori, în oraș este greu de respirat. Dumneavoastră nu simțiți nimic în aer?
Locuitorii orașului au trimis nenumărate reclamații tuturor instituțiilor abilitate de-a lungul anilor. Nimic nu pare că se fi schimbat. Știm însă, cel puțin din anul 2019, dintr-un studiu comunicat de Institutul Național de Sănătate Publică și DSP Prahova faptul că, în județ, rata de incidență prin leucemie/100.000 locuitori în 2016 crescuse deja „de 3 ori față de anii precedenți. Populația din aceste zone consideră în procent de 85% că poluarea aerului este princiapla cauză a nemulțumirilor, generate de poluarea aerului atmosferic din zona rezidențială, cu impact negativ asupra confortului și sănătății, iar aproape 1/3 din populația chestionată percepe un risc crescut al poluării aerului atmosferic la care se adaugă și asocierea expunerii la locul de muncă, la toxine, benzen și compuși derivați” (Lupescu D și colaboratori, Studiu de evaluare a relației dintre starea de sănătate a populației și poluarea aerului cu benzen în municipiul Ploiești și regiunile limitrofe, pg. 77, https://cnmrmc.insp.gov.ro/images/rapoarte/Vol-rez-2019.pdf.).
În calitate de deputat de Prahova, în septembrie 2018, am efectuat o vizită de lucru la rafinăria Petrotel. Am lansat atunci conducerii societății 11 întrebări pe care le-am elaborat împreună cu specialiști și societatea civilă. De asemenenea, în urma presiunilor pe care le-am făcut, DSP Prahova și-a luat angajamentul de a realiza studii epidemiologice, care să stabilească raportul dintre morbiditatea și mortalitatea specifice bolilor asociate poluării cu benzen. Din păcate, se împlinesc 2 ani de atunci și întrebările au rămas retorice, iar studiile – o promisiune uitată. Revin asupra lor mai jos, în speranța unui răspuns ce va fi făcut public, dar și a găsirii unor soluții care să reducă poluarea din oraș.
Adaug astăzi o nouă întrebare:
Ce planuri aveți pentru viitor în Ploiești și zonele limitrofe?
Listă de întrebări adresate conducerii Petrotel Lukoil SA
septembrie 2018
1. Conform unor cercetări făcute de noi (2018) privind compoziția chimică a unor eșantioane de apă colectate la sol, atât din zona Mihai Bravu, cât și din vecinătatea rafinăriei Lukoil, rezultă compuși chimici poluanți care au în structura lor moleculară sulful. Printre compușii identificați din apă - și care sunt și în aer - se disting: oxizi de sulf (SO2), grupări sulfonice, grupări sulfoxide. De asemenea, în apa colectată se regăsesc substanțe aromatice și alifatice atât în stare solidă cât și în stare lichidă, substanțe insolubile sau parțial solubile în apă.
Întrebare: care este compoziția chimică a petrolului brut utilizat în rafinăria Lukoil?
2. Conform Agenției de Protecție a Mediului din SUA (EPA), sunt definite 5 clase de petrol crud care afectează diferit mediul înconjurător. Clasa A conține cel mai toxic petrol (conține compuși extrem de volatili care scapă ușor in atmosfera) iar clasa D este cea mai prietenoasă cu mediul.
Întrebare: în ce clasă se situează petrolul rafinat de Lukoil?
Care sunt poluanții monitorizați de către Lukoil, unde sunt localizați senzorii și câte zone (câte unități de lucru) sunt monitorizate?
3. În ziua de 9 septembrie 2018, la ora 9 am, 1,3 butadiena a înregistrat valori maxime de până la 107.3 µg/m3 (limita depășită de 55 de ori).
Întrebare: Care sunt, din punct de vedere tehnic, operațiile și tehnologia utilizate la producția, transportul LPG și monitorizarea poluării?
4. În noaptea de 7 spre 8 iulie 2018, în incinta Companiei Lukoil a avut loc un eveniment de poluare a aerului si de poluare fonică, o poluare masivă, pentru tot orașul Ploiești. Populația a reclamat un disconfort olfactiv si acustic major. Perioada de poluare a ținut cel puțin 5 ore consecutiv. Populația a fost alertată de zgomotul puternic la frecvențe joase, frecvențe considerate periculoase pentru sănătatea oamenilor.
Întrebare: monitorizați zgomotul din rafinărie? Dar din vecinătate? Cum vă explicați acel incident?
5. Există o statistică privind numărul îmbolnăvirilor anuale în rândul salariaților și numărul deceselor la vârste inferioare vârstei de pensionare?
6. Cum adaptați producția industrială la condițiile meteo (umiditate, temperatură)?
7. Instalația DGRS funcționează în parametri? Se poate folosi ca materie prima și țiței cu un conținut de sulf mai redus? Care sunt planurile pentru reducerea emisiilor de pe faclă?
8. Cum se implică societatea în diminuarea impactului poluării asupra populației? Folosește ultimele tehnologii în domeniu?
9. Care este concentrația medie de sulf a țițeiului rafinat în ultimul an?
10. Desfășurați campanii de informare a populației referitoare la perioadele cu depășire de limite noxe?
11. Sunteți de acord cu amplasarea unor stații de monitorizare zilnică și cu plata unei taxe pentru poluare către UAT-urile aflate pe o rază de 25 de km față de amplasamentul rafinăriei, în zilele când se înregistrează depășiri cauzate de rafinării?
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București vineri, 5 martie 2021, 17:01
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro