Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Cornelia Negruț > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la doamna deputat Cornelia Negruț (Grup PC-PLR)
Tendința solicitărilor de azil din România este pe o pantă ascendentă după evenimentele din Ucraina și statele arabe

Deputatul PC de Maramureș, Cornelia Negruț, a intrat în posesia răspunsului primit din partea vicepremierului Gabriel Oprea, ministrul Afacerilor Interne, la interpelarea ce a avut obiect migrația ilegală de la granița României cu Ucraina, pe teritoriul județului Maramureș, precum și situațiile de cereri de azil primite de România în actualul context internațional.

În documentul trimis conducerii MAI, Cornelia Negruț a afirmat că județele situate de-a lungul frontierei cu Ucraina, inclusiv Maramureșul, se confruntă în ultima perioadă cu o creștere importantă a numărului cetățenilor ucraineni care doresc să se mute în România, de teama războiului din țara vecină. De asemenea, a mai spus parlamentarul de Maramureș, există o altă problemă legată de anumiți imigranți ilegali, din alte țări ale lumii, care folosesc ca tranzit Ucraina pentru a ajunge în țările Uniunii Europene, cu ajutorul unor călăuze specializate. „Au existat cazuri în care acești migranți ilegali au fost părăsiți efectiv de călăuze în apropierea sau chiar pe teritoriul României, mai ales cetățeni din țările asiatice”, a mai punctat deputatul ALDE.
Având în vedere aceste duble probleme, Cornelia Negruț l-a întrebat pe Gabriel Oprea: „1. Câți solicitanți ai cetățeniei române proveniți din Ucraina au fost înregistrați în ultimul an; 2. Care sunt problemele cele mai importante legate de migrația ilegală rezolvate de polițiștii de frontieră din județul Maramureș; 3. În ce mod este pregătită România să recepționeze un număr masiv de solicitanți de azil, și câte astfel de cereri s-au înregistrat în ultimul an; 4. Cum a făcut față Centrul Regional de Cazare și Proceduri pentru Solicitanții de Azil Maramureș solicitărilor venite în ultima perioadă privind protecția internațională a solicitanților?”.
În răspunsul său, ministrul Internelor a specificat că problemele cele mai importante rezolvate de polițiștii de frontieră au fost, în anul 2014, la frontiera cu Ucraina, depistarea a 66 persoane din state terțe care au trecut ilegal frontiera de stat, din care 39 în scop de migrație și 27 în mod accidental. „În luna noiembrie a anului 2014 s-au înregistrat câteva cazuri mai puțin obișnuite, caracterizate prin faptul că la frontiera cu Ucraina au fost depistați migranți ilegali care s-au îmbarcat în mod greșit în autovehicule, fără știrea șoferilor, crezând că ruta de transport este spre vest. Totodată menționăm că, pe baza acordului de readmisie, autoritățile române au predat autorităților ucrainene 72 de persoane”, a nuanțat viceprim-ministrul Oprea.
În ceea ce privește a treia întrebare a deputatului Cornelia Negruț, privitoare la modul în care România este pregătită să recepționeze un număr masiv de solicitanți de azil, și câte astfel de cereri s-au înregistrat în ultimul an, Oprea a precizat că la nivelul celor 6 centre regionale de cazare și proceduri de azil există o capacitate de cazare de 920 de locuri, iar gradul mediu de ocupare în cursul trimestrului l al anului 2015 a fost de 21%. „Această rată relativ scăzută de ocupare în centre s-a datorat faptului ca majoritatea solicitanților de azil în România dispuneau de mijloace de întreținere pe parcursul procedurii și nu au solicitat cazarea în centrele Inspectoratului General pentru Imigrări. Având în vedere situația care s-a manifestat începând cu anul 2013, la nivelul Inspectoratului General pentru Imigrări a fost elaborat Planul de măsuri pentru gestionarea situației în care sistemul național de azil se va confrunta cu o creștere semnificativă a numărului de cereri de azil depuse de cetățeni sirieni, in situația unui aflux de imigranți capacitatea Centrelor Regionale de Cazare și Proceduri pentru Solicitanții de Azil se poate suplimenta într-o primă etapă cu un număr total de 300 locuri de cazare. în acest context au fost întreprinse demersuri pentru suplimentarea într-o primă fază cu materialele logistice necesare, identificate la nivelul Centrelor Regionale în scopul creșterii capacității de cazare. Totodată, ținând cont de cele prezentate mai sus, și de situația apărută în Ucraina, a fost elaborat Planul integrat de acțiune al Ministerului Afacerilor Interne pentru pregătirea în vederea participării la gestionarea unui eventual aflux mare de solicitanți/imigranți ilegali pe teritoriul României. Prin acest plan sunt stabilite etapele de urmat, de la elaborarea proiectelor de acte normative necesare, până la stabilirea atribuțiilor și responsabilităților ce revin ministerelor și instituțiilor centrale pentru gestionarea unui aflux mare de solicitanți/imigranți ilegali. Acest plan va fi completat sau modificat în mod corespunzător, în funcție de evoluția situației operative. În decursul anului 2014 au fost înregistrate un total de 1620 de cereri de azil, în creștere față de anul 2013, când au fost înregistrate un număr de 1499 cereri de azil, cu 35% mai puțin față de anul de vârf 2012, dar cu 25% mai mult față de media anilor anteriori, fapt ce confirmă menținerea tendinței multianuale pe o pantă ascendentă. În perioada 01.01.2015- 06.0S.2015 a fost depus un număr de 567 cereri de azil”, a explicat ministrul Afacerilor Interne.
Referitor la modul în care Centrul Regional de Cazare și Proceduri pentru Solicitanții de Azil Maramureș a făcut față solicitărilor venite în ultima perioadă pentru protecția internațională a solicitanților, Gabriel Oprea i-a răspuns Corneliei Negruț că în anul 2014 au fost repartizate spre soluționare acestui centru un număr de 106 cereri, Centrul desfășurând și 49 interviuri pentru determinarea unei forme de protecție.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București miercuri, 26 iunie 2019, 7:46
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro