Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Cornelia Negruț > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la doamna deputat Cornelia Negruț (Grup PC-PLR)

Deputatul de Maramureș, Cornelia Negruț, a primit răspuns din partea ministrului Sănătății, Nicolae Bănicioiu, la interpelarea trimisă pe tema revendicărilor membrilor Sindicatului „Solidaritatea Sanitară” din unitățile medico-sanitare ale județului Maramureș.

„Vă supun atenției și analizei dvs. competente revendicările membrilor Sindicatului „Solidaritatea Sanitară” din unitățile medico-sanitare ale județului Maramureș. Acestea reprezintă interesele a câtorva mii de angajați, cele mai reprezentative unități fiind Spitalul Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” Baia Mare, cu peste 1.800 de angajați, Spitalul Municipal Sighetu Marmației (800 de oameni) și cei peste 400 de salariați din Spitalul de Recuperare Borșa. Acești oameni din toate categoriile profesionale ale sistemului medical românesc vă solicită sprijinul, prin intermediul meu, pentru soluționarea următoarelor probleme deosebit de grave cu care se confruntă”, a subliniat parlamentarul maramureșean în documentul oficial înaintat conducerii Ministerului Sănătății.
Cornelia Negruț i-a prezentat lui Bănicioiu și doleanțele personalului medico-sanitar din unitățile județului Maramureș:
„1. Salarizarea personalului trebuie să realizată conform următoarei strategii:
- Creșterea procentului acordat spitalelor publice la 60% din bugetul Fondului Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate;
- Introducerea asigurărilor complementare de sănătate, care să asigure finanțarea serviciilor medicale publice care nu sunt decontate din pachetul de bază;
- O lege de salarizare a angajaților din sectorul sanitar, care să aibă la bază salariile minime din Sănătate (la un nivel echivalent celui prevăzut de Legea 284/2010) și salarizarea suplimentară în funcție de performanță;
- Scoaterea salariaților din unitățile sanitare, care realizează venituri prin contractele cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate, din categoria salariaților bugetari.
De asemenea, vă rugăm să susțineți respingerea proiectului de lege privind practica privată în spitalele publice și susținerea modului de salarizare propus de noi.
2. Echivalarea asistentelor medicale absolvente de postliceală, în forma solicitată.
3. Recunoașterea tuturor drepturilor salariale ale medicilor care efectuează gărzi și plata acestora.
4. Modificarea normativelor de personal pentru angajați TESA.
Considerăm că angajații din sănătate, pe care-i reprezentăm atât noi cât și dvs., au dreptul de a se bucura de sprijinul dvs. în soluționarea favorabilă a acestor solicitări, gestul dvs. lăsând urme adânci în memoria lor electorală și putându-se bucura de întreaga apreciere.”
În răspunsul său, ministrul Sănătății a precizat că majorarea drepturilor salariate pentru personalul din sistemul sanitar este necesară și este în atenția Ministerului Sănătății, fapt pentru care în prezent se analizează și evaluează financiar diferite posibilități de majorare a veniturilor salariale. „O modalitate de stimulare financiară a medicilor ar fi aplicarea Legii - cadru nr. 284/2010, în litera și spiritul ei, respectiv:
* Salariul de bază să se determine corespunzător valorii de referință și coeficienților de ierarhizare;
• Sporurile pentru condițiile de muncă să se calculeze procentual din salariul de bază avut.
• Contravaloarea activității prestate în linia de gardă efectuată în afară programului de la norma de bază, să se determine în funcție de tariful orar calculat la salariul de bază avut. În ceea ce privește personalul auxiliar sanitar, Ministerul Sănătății consideră justificată aplicarea unui nou normativ pentru personalul TESA. în prezent, la nivelul instituției noastre, în urma consultări organizațiilor sindicale reprezentative în sistemul sanitar se are în vedere dezvoltarea unui program de evaluare a atribuțiilor personalului nemedical (TESA). Accesta va fi realizat de către experți agreați atât de Ministerul Sănătății, cât și de sindicate, ce ar urma ca în termen de 2-3 luni să selecteze câte un eșantion de unități sanitare din fiecare categorie și să stabilească nevoia concretă de servicii acordate de personalul nemedical (TESA), recurgând la cercetarea analitică a fiecărei sarcini și a timpului de muncă necesar pentru realizarea ei”, a răspuns Bănicioiu.
Ministrul Sănătății a mai arătat că stabilirea cu acuratețe a normativului, pe baza unor procedee științifice în funcție de specificul și gradul de complexitate al unităților medicale, ar fi cea mai sigură și eficientă metodă de determinare a normativului pentru personalul nemedical. „În prezent, în contextul inițierii unui grup de lucru privind modificarea și completarea Legii nr. 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice, Ministerul Sănătății va prezenta în cadrul acestuia propunerile dvs. pentru a fi avute în vedere la elaborarea unui nou proiect de act normativ”, a conchis Bănicioiu, în răspunsul adresat deputatului Cornelia Negruț.
„Sper ca interpelarea și răspunsul să mulțumească sindicaliștii din sănătatea județului Maramureș, mai ales în contextul actual în care Guvernul a anunțat majorarea salariilor din sistem în perioada imediat următoare”, a spus parlamentarul ALDE.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București miercuri, 19 iunie 2019, 11:09
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro