Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Cornelia Negruț > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la doamna deputat Cornelia Negruț (Grup ALDE)
„Autoritățile române agreează deschiderea punctului de frontieră Sighetu Marmației – Biserica Albă, dar nu și pentru Valea Vișeului-Dilove”

Deputatul ALDE Maramureș, Cornelia Negruț, a primit răspuns din partea reprezentanților Ministerului Finanțelor Publice, la interpelarea legată de posibilitatea înființării a două noi puncte de frontieră între România și Ucraina în județul Maramureș.

În documentul parlamentar trimis conducerii MFP, Cornelia Negruț a afirmat că între județul Maramureș și regiunea ucraineană Transcarpatia există în prezent o corespondență bilaterală referitoare la mai multe programe comune ce se au în vedere a fi derulate în acest an. „Cele două părți își doresc realizarea unor obiective reciproc avantajoase, cu beneficii atât pentru cetățenii județului Maramureș, cât și pentru cei din Transcarpatia ucraineană, o zonă cu pondere însemnată de etnici români. Reprezentanții Regiunii Transcarpatia pledează pentru prioritizarea din partea noastră, a statului român, a proiectului legat de deschiderea unui nou punct de trecere a frontierei între Sighetu Marmației și Biserica Albă, un demers strategic, care ar putea fi fructificat prin finanțare din partea unor programe europene, precum CBC HUSROUA sau ROUA. Mai mult, partea ucraineană susține că proiectul Punct de trecere a frontierei dintre Sighetu Marmației și Biserica Albă are aprobare de la Ministerul Economiei din Ucraina. Totodată, există discuții în prezent și pentru realizarea unui alt punct de trecere a frontierei, între localitățile Valea Vișeului-România și Dilove-Ucraina. Ca reprezentant al locuitorilor din zonă, vă anunț domnule ministru că deschiderea unui nou punct de trecere a frontierei în Maramureș cu Ucraina este absolut necesar în prezent, deoarece singurul existent, punctul vamal Sighetu Marmatiei – Solotvino, este extrem de aglomerat, iar atât traficul transfrontalier de mărfuri, cât și cel de persoane, se desfășoară anevoios”, a subliniat deputatul ALDE Maramureș în interpelarea transmisă ministrului de Finanțe.
În răspunsul primit de Cornelia Negruț, secretarul de stat din Ministerul Finanțelor Publice, Attilia Gyorgy, a explicat care este situația punctelor de frontieră dintre România și Ucraina aflate pe teritoriul județului Maramureș.
Referitor la Punctul de trecere a frontierei Sighetu-Marmației (România) și Biserica Albă (Ucraina): „Autoritatea vamală română consideră oportună deschiderea unui nou punct de trecere a frontierei, în special pentru traficul internațional de mărfuri de mare tonaj, ținând cont de faptul că în zonă există numeroase societăți comerciale care efectuează operațiuni de import/export din/în Ucraina, Federația Rusă sau alte state din fosta URSS, precum și societăți mixte româno-ucrainiene care, pentru a efectua aceste operațiuni sunt nevoite să folosească Punctul de trecere a frontierei Halmeu-Diakovo (cel mai apropiat punct de intrare în țară care se află la o distanță de aproximativ 120 km) sau Punctul de trecere a frontierei Siret. În acest sens, considerăm că realizarea acestui punct de trecere a frontierei ar conduce la dezvoltarea economică a zonei (județul Maramureș), dar și la deservirea altor zone (spre exemplu județele limitrofe), ținând cont că ruta de transport ar fi mai economică”, a precizat reprezentantul MFP.
Referitor la Punctul de trecere a frontierei Valea Vișeului (România) și Dilove (Ucraina): „Punctul de trecere a frontierei Valea Vișeului a fost deschis în decembrie 1996 pentru transport feroviar de pasageri și mărfuri, traficul prin acest punct fiind suspendat din anul 2004. În acest punct de trecere a frontierei, Biroul Vamal de Frontieră Sighet nu deține spații de birouri, acest punct vamal nefiind informatizat. De asemenea, accesul în această locație este foarte dificil, distanța pe cale rutieră dintre Sighet și Valea Vișeului fiind de cca. 50 km, din care 12 km pe un drum neasfaltat și foarte accidentat, iar deplasarea pe cale feroviară se poate face doar în funcție de mersul trenurilor de călători național, respectiv plecarea la ora 8.00 și reîntoarcerea la ora 13.41, 18.27 sau 21.52. De-a lungul timpului, au existat solicitări din partea unor societăți comerciale privind redeschiderea Punctului de trecere a frontierei Valea Vișeului pentru trafic de mărfuri. Hotărârea privind reluarea traficului prin acest punct de frontieră, respectiv deschiderea traficului de marfă, aparține administrațiilor căilor ferate din cele două state: Ucraina și România, în plus fiind necesar si avizul Politiei de Frontieră - care a amânat datorită investițiilor privind securizarea frontierei aflate în derulare. Având în vedere lipsa infrastructurii: spații de birouri, rețea informatică, de telefonie, dotări minime necesare desfășurării activității de vămuire a mărfurilor (informatizarea punctului vamal fiind imperios necesar), distanța mare, dificultatea mijloacelor de deplasare și costurile generate de această deplasare care, în mod normal sunt în sarcina autorității vamale, dar și deficitul de personal cu care se confruntă Biroul Vamal de Frontieră Sighet, autoritatea vamală română consideră că redeschiderea Punctului de trecere a frontierei Valea Vișeului nu este oportună”, a mai adăugat Attilia Gyorgy.
Privitor la întrebarea deputatului Cornelia Negruț referitoare la specificațiile ultimului acord dintre România și Ucraina în ceea ce privește creșterea numărului de vămi dintre cele două state, secretarul de stat din MFP a arătat că, în conformitate cu prevederile art.2 și 3 din Acordul între Guvernul României și Cabinetul de Miniștri al Ucrainei cu privire la punctele de trecere a frontierei de stat româno-ucrainiene, semnat la Kiev la 2 februarie 2006, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr.675 din 24 mai 2006, deschiderea de noi puncte de trecere la frontiera româno-ucrainiană se efectuează prin schimb de note verbale, cu respectarea legislației în vigoare a statelor părților. „Prin Acordul încheiat între Guvernul României si Cabinetul de Miniștri al Ucrainei, prin schimb de note verbale, din datele de 31 august 2012 și, respectiv, 11 septembrie 2012, intrat în vigoare la 13 septembrie 2013, s-a convenit deschiderea unor puncte de trecere în regim de trafic internațional de stat româno-ucrainiană. În cuprinsul acordului menționat se prevede deschiderea punctului de trecere în regim de trafic internațional la frontiera de stat româno-ucrainiană între localitățile Vicovu de Sus (România) - Krasnoilsk (Ucraina), punct de trecere a cărui funcționare este reglementată prin Hotărârea Guvernului nr.781/2014”, a conchis reprezentantul MFP în răspunsul adresat deputatului Cornelia Negruț.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București joi, 17 octombrie 2019, 19:07
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro