Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Cornelia Negruț > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la doamna deputat Cornelia Negruț (Grup ALDE)

Deputatul ALDE de Maramureș, Cornelia Negruț, s-a adresa, printr-o interpelare parlamentară, ministrului Economiei, Comerțului și Turismului, Mihai Tudose, care a avut ca obiect reconsiderarea profesiei de ghid montan din România.

Parlamentarul maramureșean a amintit că, de cele mai multe ori, „inițiativele personale sau de grup salvează lipsa de reacție a statului în găsirea unor soluții optime de rezolvare a unor probleme”. Cornelia Negruț a exemplificat arătând că alpiniștii băimăreni Cristian Niculescu Tâgârlaș și Cosmin Andron intenționează să lanseze o școală de ghizi montani profesioniști, și să contribuie astfel, în mod determinant, la promovarea turismului în Maramureș.
„Este vorba de o ocupație aproape dispărută în România, țară care a investit foarte puțin în ultimii ani în promovarea turistică a zonelor montane”, a apreciat deputatul ALDE în documentul trimis conducerii Ministerului Economiei, Comerțului și Turismului.
În finalul interpelării, Cornelia Negruț l-a întrebat pe Mihai Tudose următoarele: „1. Câte școli de ghizi montani există în prezent în România și cum sunt ele finanțate de către stat?; 2. Care este situația refacerii refugiilor montane din lanțurile românești favorabile practicării turismului, inclusiv în munții din județul Maramureș?; 3. Cum intervine Ministerul Turismului în pregătirea unei structuri de ghizi turistici care să știe mai mult decât să se plimbe, respectiv ce să facă în cazul producerii unei avalanșe, spre exemplu?; 4. Ce strategie aveți, pe termen mediu și lung, pentru valorificarea potențialului imens reprezentat de zona alpină a județului Maramureș?”.
„Consider că, pornind de la exemplul celor doi alpiniști maramureșeni, statul trebuie să întreprindă de urgență ceva concret pentru salvarea profesiei de ghid montan profesionist din România. Crearea unui asemenea corp de elită va avea ca efect creșterea potențialului de valorificare a turismului, îndeosebi a celui montan”, a conchis deputatul Cornelia Negruț.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București miercuri, 16 octombrie 2019, 16:04
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro