Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Cornelia Negruț > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la doamna deputat Cornelia Negruț (Grup ALDE)
Deputatul ALDE Maramureș Cornelia Negruț cere o analiză concretă a cauzelor care conduc la numărul mare al copiilor abandonați în spitale

Deputatul ALDE de Maramureș, Cornelia Negruț, a adresat ministrului Sănătății, Nicolae Bănicioiu, o interpelare parlamentară pe tema situației alarmante a copiilor abandonați în spitalele românești.

În documentul oficial trimis conducerii Ministerului Sănătății, deputatul maramureșean a amintit că în ultima perioadă s-au înmulțit cazurile de copii abandonați în spitale, aproape zilnic înregistrându-se relatări despre astfel de fapte grave.
„De la această stare de fapt nu face excepție nici județul Maramureș, unde zilele trecute doi copii, un băiețel de două luni și o fetiță de un an și două luni, au fost găsiți abandonați într-un cărucior în incinta Spitalului Județean de Urgență Baia Mare. Din primele verificări se pare că micuții au fost lăsați acolo chiar de către părinți, mai ales că ei au fost abandonați exact în apropierea cabinetelor de urgențe pediatrie. Ancheta inițiată de Direcția Generală de Asistență Socială pentru Protecția Copilului (DGASPC) și Poliția Baia Mare va formula o concluzie finală, însă până atunci s-a avansat ipoteza conform căreia copiii au fost abandonați de tatăl lor, după de mama acestora ar fi părăsit domiciliul conjugal. Cazul de la Baia Mare este cu atât mai complicat cu cât cei doi frățiori au fost lăsați în voia sorții cu grave probleme medicale și înfometați. Abandonul copiilor este metoda favorită a părinților cu probleme financiare sau cu o situație socio-culturală precară, iar statul român este dator să instituționalizeze acești orfani fără vină și să găsească apoi soluții pentru integrarea lor într-o altă familie, și, mai târziu, în societate”, a argumentat Cornelia Negruț în interpelarea formulată către ministrul Bănicioiu.
Având în vedere afluxul de astfel de ipostaze nefericite din ultima perioadă, deputatul ALDE l-a întrebat pe ministrul Sănătății următoarele: „1. Ce prevede legislația românească în cazul copiilor abandonați pe holurile unităților medico-sanitare?; 2. Care este numărul copiilor abandonați în spitalele din România în ultimii ani, și punctual, în cele din județul Maramureș?; 3. Ce strategii are în intenție Ministerul Sănătății pentru a preveni asemenea acte iresponsabile?”.
„Este evident că ne aflăm în fața unei probleme de interes național, care trebuie să ne preocupe la modul cel mai serios, pe toți, politicieni, autorități, societate civilă, oameni simpli. Fenomenul poate fi combătut doar prin luarea unor măsuri de prevenție, iar acest fapt cade în sarcina instituțiilor competente”, a conchis deputatul ALDE Maramureș Cornelia Negruț.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București vineri, 21 iunie 2019, 2:25
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro