Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Cornelia Negruț > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la doamna deputat Cornelia Negruț (Grup ALDE)
Avem nevoie de mai multe femei în Parlament și în structurile de conducere

Deputatul ALDE Maramureș, Cornelia Negruț, a participat zilele trecute la Summit-ul Forumului Global al Femeilor din Parlamente 2015 (WIP), care a avut loc în capitala Mexicului, Ciudad de Mexico.

Global Forum (WIP) este rețeaua globală de sex feminin a parlamentarilor la nivel național, inclusiv Parlamentul European, numărând în prezent aproximativ 9.000 de membre. Summit-ul din Mexic a fost organizat în scopul de a atrage atenția asupra necesității implementării unor proceduri de selecție care să ofere posibilitatea prezenței mai semnificative a femeilor în parlamentele naționale.
„Forumul Global al Femeilor din Parlamente a evidențiat nevoile reprezentantelor sexului frumos de a-și îndeplini scopurile politice, prin comunicare, conexiune, comunitate. Discuțiile au vizat problematici multiple, de la forța de comunicare a femeilor-parlamentar, la identificarea unor noi comunități de sprijin pentru femeile din politică de pretutindeni”, a subliniat deputatul ALDE Cornelia Negruț.
La lucrările Forumului Global al Femeilor din Parlamente a participat și Viviane Reding, fost comisar european pentru Justiție, una dintre promotoarele a numeroase directive europene în sprijinul susținerii egalității de șanse în țările Uniunii Europene.
„Doamna Viviane Reding a accentuat ideea creării unui grup de lucru comun la nivel european, care să întreprindă acțiuni concrete pentru stabilirea unei cote fixe ale femeilor pe listele eligibile pentru parlamentele naționale. Această soluție a fost agreată și de reprezentantele delegației României și am convingerea că vom reuși să constituim un asemenea organism și la nivel național. România are nevoie de mai multe femei în Parlament, deoarece, în prezent, suntem doar pe un neonorant loc 99 în lume, alături de Guinea-Bissau, în clasamentul mondial al reprezentării femeilor în parlamentele naționale. Pentru comparație, femeile sunt reprezentate în Parlamentul mexican în proporție de 39 la sută, față de 11 la sută în România, aceasta din cauza faptului că în statul respectiv s-a impus un număr egal al candidaților bărbați și femei pe liste”, a mai declarat Cornelia Negruț.
„Pentru o proporție echilibrată și mai apropiată de adevăr, România are nevoie de creșterea reprezentării femeilor la nivel politic decizional, fie în structurile alese, fie în cele executive. Acest deziderat nu se poate, însă, aplica fără o voință politică uniformă, fără un consens general al tuturor partidelor politice. Femeile din România merită introducerea prin lege a unei cote obligatorii pe listele electorale, de minimum 40%, pentru a crește posibilitatea accederii și implicării lor în viața politică”, a conchis deputatul ALDE Cornelia Negruț.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București joi, 24 octombrie 2019, 8:15
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro