Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Cornelia Negruț > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la doamna deputa Cornelia Negruț (Grup ALDE)
Se impune o nouă formulă a legii votului prin corespondență!

Grupul ALDE nu susține actuala formă a Legii votului prin corespondență, considerând că textul propus de către inițiatori nu înlesnește participarea românilor din străinătate la viitoarele alegeri, ci, dimpotrivă, le restrânge și mai mult decât până acum. În acest sens, Grupul ALDE a formulat o serie de amendamente, absolut necesare în opinia noastră, deoarece au misiunea de a armoniza legea cu textele explicite ale Constituției României.

Concret, legea fundamentală stipulează, în Art. 62(1) și Art. 81(1), că atribuie în mod imperativ votului un caracter direct. Acest fapt reprezintă indubitabil, în accepțiunea Constituției, prezența efectivă a cetățeanului în fața urnelor în vederea exercitării dreptului la vot, fiind excluse metode indirecte sau prin alte persoane interpuse.
De asemenea, inițiatorii acestui proiect al legii votului prin corespondență au ignorat, în forma propusă și adoptată de Senat, realitatea conform căreia acest vot este destinat cetățenilor români domiciliați în afara teritoriului național, ceea ce înseamnă practic, în drept și în fapt, un privilegiu pentru o categorie anume de cetățeni, aspect interzis în mod explicit și irevocabil prin Art.16(1) din Constituție: „Cetățenii sunt egali în fața legii și a autorităților publice, fără privilegii și fără discriminări.”
Amendamentele prezentate de ALDE sunt raportate la experiențele electorale ale unor țări cu îndelungată tradiție electorală, precum Franța și Germania, state care au renunțat din motive obiective la votul prin corespondență. Noi propunem în mod clar modalitatea conform căreia fiecare român care are domiciliul de reședință sau lucrează în străinătate, să se prezinte la consulatele sau la ambasadele României pentru a se înregistra în ideea de a participa la vot, cu șase luni înainte de exercitarea votului. În urma acestei centralizări, autoritățile desemnate pentru organizarea alegerilor vor cunoaște și stabili cu exactitate numărul secțiilor de votare care urmează a fi instituite.
Grupul Parlamentar al ALDE consideră că adoptarea amendamentelor formulate va corecta în mod judicios și fundamentat proiectul de lege supus dezbaterii Camerei Deputaților. Modificările noastre vizează corectarea unor texte în urma cărora legea urmează să ordoneze doar înregistrarea prealabilă a cetățenilor români domiciliați în afara granițelor. Susținem că prin această dispoziție se va da posibilitatea autorităților abilitate pentru organizarea alegerilor să înființeze un număr suficient de secții de votare în afara țării, operațiune pentru care dispozitivul legal aflat acum în vigoare este suficient.
În această idee, am propus inclusiv modificarea titlului proiectului legislativ, considerând că ar fi mai oportun să se numească „Lege privind votul cetățenilor români din străinătate”. Considerăm că putem fi de acord, indiferent de partidele politice din care facem parte, că nimeni nu își dorește repetarea situației petrecute la alegerile prezidențiale de anul trecut, când haosul și lipsa de organizare a privat foarte mulți români de posibilitatea exercitării dreptului fundamental de a vota. În consecință, Grupul Parlamentar al ALDE vă invită să votați amendamentele propuse, cu precizarea că, în actuala formă, proiectul de lege privind votul prin corespondență reprezintă doar un enunț dificil de aplicat, birocratizat, mult prea încărcat în loc să fie simplificat, ceea ce nu va permite ușurarea accesului românilor din străinătate la viitoarele confruntări electorale.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București joi, 20 iunie 2019, 23:01
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro