Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Cornelia Negruț > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la doamna deputat Cornelia Negruț (Grup ALDE)
Deputatul ALDE Cornelia Negruț îi solicită noului ministru al Justiției să instituie de facto principiul constituțional „Nimeni nu este mai presus de lege”

Deputatul ALDE de Maramureș, Cornelia Negruț, a abordat o problemă extrem de sensibilă pentru societatea românească, respectiv modul în care va aborda noul ministru al Justiției, Raluca Alexandra Prună, deficiențele existente în ceea ce privește interpretarea imunității parlamentare.

În consecință, deputatul maramureșean a trimis o interpelare ministrului Justiției, în care îi cere să-i prezinte actele normative ce le va adopta în vederea instituirii de facto a principiului constituțional „Nimeni nu este mai presus de lege”.
„Una dintre principalele referințe negative ale României în ceea ce privește lupta anti-corupție, reflectată și condamnată atât de opinia publică, cât și de către societatea civilă, este constituită de modul în care anumiți aleși au fost scăpați de cercetare, urmărire penală sau arestare de către cele două Camere ale Parlamentului. Din cauza interpretării legislației în vigoare în funcție de formațiunea politică din partea căreia provenea subiectul cererilor autorităților din Justiție, s-a ajuns în situația ca zeci de parlamentari să nu poată fi cercetați, urmăriți penal sau arestați, ei făcând parte încă din structurile Legislativului”, a arătat Cornelia Negruț în documentul trimis conducerii Ministerului Justiției.
Parlamentarul ALDE a făcut referire la Art. 72 din Constituția României – „Imunitatea parlamentară”, care prevede următoarele: „(1) Deputații și senatorii nu pot fi trași la răspundere juridică pentru voturile sau pentru opiniile politice exprimate în exercitarea mandatului. (2) Deputații și senatorii pot fi urmăriți și trimiși în judecată penală pentru fapte care nu au legătură cu voturile sau cu opiniile politice exprimate în exercitarea mandatului, dar nu pot fi percheziționați, reținuți sau arestați fără încuviințarea Camerei din care fac parte, după ascultarea lor. Urmărirea și trimiterea în judecată penală se pot face numai de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. Competența de judecată aparține Înaltei Curți de Casație și Justiție. (3) În caz de infracțiune flagrantă, deputații sau senatorii pot fi reținuți și supuși percheziției. Ministrul justiției îl va informa neîntârziat pe președintele Camerei asupra reținerii și a percheziției. În cazul în care Camera sesizată constată că nu există temei pentru reținere, va dispune imediat revocarea acestei măsuri.”.
Pornind de la considerentul că una dintre prioritățile actualului Executiv este reinstalarea normalității în toate domeniile, deputatul ALDE a cerut proaspătului ministru al Justiției să răspundă concret la următoarele întrebări: „1. Ce acte normative aveți de gând să inițiați, precum și dacă intenționați să elaborați vreun proiect destinat satisfacerii doleanțelor strigate în stradă?; 2. Care este opinia dvs., ca ministru al Justiției, privitor la prevederea constituțională conform căreia toți suntem egali în fața legii?; 3. Care sunt prevederile privind imunitatea parlamentară, respectiv analizarea jurisdicțională a solicitărilor justiției, în statele considerate etalon al democrației, precum Statele Unite ale Americii, Germania și Franța? Concret, vă întreb care sunt prevederile legale din aceste state, precum și cum sunt analizate și soluționate cererile respective?”.
„Reamintesc, stimată doamnă ministru, că recentele nemulțumiri ale românilor, care au condus la demisia guvernului Ponta și instalarea Cabinetului Cioloș, din care și dvs. faceți parte, s-au referit în mod expres și la numărul considerabil al parlamentarilor care nu pot compărea în fața Justiției, fiind protejați de colegii lor. Cred că știți și dumneavoastră exemplele de parlamentari pentru care a fost respinsă cererea procurorilor, în contrast cu cele similare în care solicitările Justiției au fost acceptate. Acest fapt denotă atitudinea părtinitoare, subiectivismul politic sau, de ce nu, corupția clasei politice!”, a mai punctat Cornelia Negruț în interpelarea sa.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București miercuri, 19 iunie 2019, 14:12
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro