Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Cornelia Negruț > Comunicate de presa Versiunea pentru printare

primit de la doamna deputat Cornelia Negruț (Grup ALDE)
Deputatul ALDE, Cornelia Negruț, demască încurajarea profesioniștilor din MAI de a părăsi sistemul
Deputatul ALDE de Maramureș, Cornelia Negruț, s-a adresat oficial noului ministru al Afacerilor Interne, Petre Tobă, pentru a lămuri o problemă extrem de delicată pentru angajații Ministerului: încurajarea nejustificată a profesioniștilor din MAI de a părăsi sistemul.

În documentul oficial transmis conducerii MAI, Cornelia Negruț a amintit că, spre finalul mandatului său de ministru, predecesorul actualului ministru a adoptat un Ordin de Ministru care acordă o serie de facilități angajaților din cadrul structurilor Ministerului Afacerilor Interne, în cazul în care aceștia doresc să se pensioneze.

„Este vorba de calcularea pensiei pe o bază formată din media celor mai bune șase salarii consecutive din ultimii cinci ani, fapt care va permite salariaților MAI să beneficieze de o pensie aproape egală cu salariul. De asemenea, a fost acordată o indemnizație specială la pensionare, în baza legii salarizării unitare, dacă nu se va amâna prin OUG punerea sa în aplicare, așa cum s-a mai întâmplat în ultimii ani. Aceste fapte ar încuraja o serie de cadre din Minister să plece din sistem, uneori la vârsta deplinei maturități profesionale, fapt ce ar putea duce la scăderea capacității de acțiune a structurilor subordonate”, a punctat deputatul ALDE în interpelarea trimisă ministrului de Interne.
În final, parlamentarul maramureșean a formulat o serie de întrebări pe adresa lui Petre Tobă: „1. Ce prevede actul normativ legat de încurajarea pensionării cadrelor din MAI?; 2. Au fost finalizate normele de aplicare a acestui act normativ?; 3. Care este numărul pensionărilor din MAI după intrarea în vigoare a respectivei prevederi legale, atât la nivel național, cât și în județul Maramureș?; 4. Considerați că stimularea unor lucrători din Minister de a părăsi sistemul nu este în contradicție cu păstrarea profesioniștilor după ce au fost specializați în sistem în mulți ani de carieră?”.
„Din informațiile pe care le dețin, rezultă că această «electorată» a fost emisă cam în secret, în așa fel încât să fie favorizați doar anumiți angajați ai MAI. Este foarte adevărat că lucrătorii din structurile MAI merită și salarii și pensii conforme cu sacrificiile făcute în câmpul muncii, însă de dorit ar fi ca toate aceste demersuri să fie făcute transparent și pentru toată lumea. Sper ca noul ministru să elucideze, prin răspunsul său, controversele iscate pe această temă”, a conchis deputatul Cornelia Negruț.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București miercuri, 23 octombrie 2019, 11:01
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro