Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Cornelia Negruț > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la doamna deputat Cornelia Negruț (Grup PNL)
„După legea «Casă contra datorii», sper ca Parlamentul să adopte și legea conversiei împrumuturilor inițiale în monedele străine”

Camera Deputaților a adoptat cu largă majoritate Proiectul de Lege privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligațiilor asumate prin credite.

Acesta prevede normalizarea raporturilor juridice dintre persoanele fizice și instituțiile de credit, instituțiile financiare nebancare sau cesionării creanțelor deținute asupra persoanelor fizice. Concret, noua lege reglementează dreptul debitorului de a stinge integral creanța și accesoriile sale, izvorând dintr-un contract de credit, prin transmiterea către creditor a dreptului de proprietate asupra bunului imobil ipotecat în favoarea creditorului, în condițiile prevăzute de prezenta lege.
În cazul în care legea va fi promulgată de către președintele României, debitorii vor putea să scape de creditul ipotecar prin transmiterea către creditor a dreptului de proprietate asupra bunului imobil ipotecat în favoarea creditorului, dacă sunt îndeplinite condițiile prevăzute de prezenta lege. Cu alte cuvinte, românii care nu își mai pot achita datoriile aferente creditelor ipotecare, vor putea să renunțe la datoriile acumulate către bănci prin cedarea imobilelor, iar băncile nu se mai pot îndrepta către alte bunuri sau venituri ale debitorilor. Stingerea creanței se va face prin bunul ipotecat oferit înapoi creditorului, garantându-se astfel executarea obligațiilor asumate prin contractul de credit. De asemenea, în situația în care executarea obligațiilor asumate prin contractul de credit a fost garantată cu două sau mai multe bunuri, în vederea aplicării procedurii prevăzute de prezenta lege debitorul va oferi in plată toate bunurile ipotecate în favoarea creditorului.
Salut adoptarea acestui proiect de lege, deoarece în cauză sunt peste 800. 000 de familii de români care nu își mai pot rambursa creditele și nu au altă posibilitate de a supraviețui decât prin renunțarea la imobilele luate pe credit. Stingerea datoriilor prin returnarea bunurilor ipotecate este o variantă luată în calcul de foarte mulți români, iar decizia respectivă va pune pe gânduri și instituțiile bancare, care vor fi nevoite să-și regândească politicile de creditare, în sensul îndreptării acesteia și spre adevăratele nevoi ale clienților.
Îmi exprim speranța că o altă propunere legislativă extrem de benefică pentru români, respectiv cea referitoare la conversia contractelor de împrumut în monedă străină într-o alta alternativă, să fie adoptată cât mai curând de către Camera Deputaților, proiectul fiind deja votat favorabil de către Senat. Această lege va rezolva numeroasele probleme ale românilor ale căror rate au crescut exponențial prin explozia monedelor împrumutului inițial, precum situația datornicilor în franci elvețieni, iar conversia acestor împrumuturi ar ușura traiul de zi cu zi a altor câteva sute de mii de familii de români.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București miercuri, 26 iunie 2019, 7:03
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro