Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Cornelia Negruț > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la doamna deputat Cornelia Negruț (Grup ALDE
Mesaj cu ocazia Zilei Naționale a României

Nu există sentiment mai înălțător pentru noi, românii, decât iubirea de neam și de țară. Acest sentiment a atins punctul culminant în urmă cu 97 de ani, atunci când Adunarea Națională de la Alba Iulia, constituită la 1 decembrie 1918 din 1.228 de delegați, elita culturală, politică și religioasă a Transilvaniei românești, a consfințit pentru totdeauna Marea Unire a tuturor românilor.

Peste 100.000 de români, veniți din toată România Mare, au asistat cu emoție și entuziasm la mărețul eveniment, iar unirea cu țara-mamă s-a transformat într-o realizare de căpătâi a statului român unitar modern.
În urmă cu 97 de ani, Adunarea de la Alba Iulia adopta o Rezoluțiune prin care se proclama unirea tuturor românilor din Transilvania și întreg Banatul cu România, document citit de Vasile Goldiș în fața reprezentanților veniți din toate colțurile țării, chiar și de aici, din Maramureș: „Adunarea națională a tuturor românilor din Transilvania, Banat și Țara Ungurească, adunați prin reprezentanții lor îndreptățiți la Alba Iulia, decretează unirea acelor români și a tuturor teritoriilor locuite de dânșii cu România”.
Acest document, care va rămâne scris cu litere de aur în cartea istoriei noastre naționale, cuprinde mai multe principii pe deplin valabile și în zilele noastre, deși au trecut aproape 100 de ani de atunci: libertatea individuală, libertatea confesională, regimul democratic, dreptul la vot și la opinie, dezvoltarea agriculturii, progresul general al societății.
Sunt învățăminte alese, care ne-au fost lăsate peste ani de generația unificatoare a intelectualității și țărănimii românești din acea perioadă, oameni care au știut cum să procedeze, cu tact și diplomație, pentru a înfăptui dorința de veacuri a tuturor românilor: Marea Unire.
Acum, la 97 de ani de la mărețul act, ne revine dificila misiune de a continua idealurile și principiile ce au făcut posibilă Unirea din 1918. Cred că avem cu toții de învățat de la înaintașii noștri de atunci, mai ales politicienii. Trebuie să lăsăm deoparte apartenența politică și să ne concentrăm pe ceea ce este necesar să facem pentru oameni. Înfăptuitorii Marii Uniri de la Alba Iulia ne-au dat o lecție sacră, cea a unității, solidarității și renunțării la orgolii deșarte. Așa ar fi bine să ne comportăm și noi, pentru a lăsa generațiilor viitoare, copiilor noștri, idealurile Unirii.
Apelul meu este cel de a da mână cu mână pentru a renunța la tot ceea ce în prezent ne dezbină, în favoarea proiectelor și acțiunilor cu adevărat importante, cele așteptate și cele care contează pentru români, pentru creșterea calității vieții acestora și îndeplinirea necesităților lor. Pentru că, așa cum spunea marele domnitor Alexandru Ioan Cuza, „Unirea e singura stare politică ce poate să asigure viitorul nostru și să ne permită a da țării organizarea ce o așteaptă de atât de mult timp”.
Așa să ne ajute Dumnezeu!
La Mulți Ani, dragi maramureșeni!
La Mulți Ani, dragi români!
La Mulți Ani, România!
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București miercuri, 26 iunie 2019, 6:02
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro