Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Cornelia Negruț > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la doamna deputat Cornelia Negruț (Grup ALDE)
Deputatul ALDE de Maramureș, Cornelia Negruț, solicită efectuarea urgentă a investițiilor necesare la frontul de captare Crăciunești

Deputatul ALDE de Maramureș, Cornelia Negruț, s-a adresat ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor, Cristiana Pașca Palmer, căreia i-a solicitat să dispună executarea în regim de urgență a unor lucrări hidrotehnice de apărare de mal și îndiguire la frontul de captare Crăciunești, județul Maramureș.

În cadrul interpelării sale parlamentare, Cornelia Negruț i-a prezentat ministrului Mediului problemele legate necesitatea execuției unor lucrări referitoare la punerea în siguranță a frontului de captare Crăciunești de pe râul Tisa.
„Subliniez că în această zonă se produc viituri cu o frecvență aproape anuală, care pun în pericol frontul de captare Crăciunești, respectiv unica sursă de alimentare cu apă a municipiului Sighetu Marmației. Viiturile din 3-6 martie 2001 și 21-30 iunie 2008 au deversat și distrus lucrarea de consolidare a malului de la S.F. 304-305, scoțând, de fiecare dată, pentru o perioadă de circa o lună din funcțiune alimentarea cu apă a municipiului Sighetu Marmației și schimbând traseul râului, astfel încât frontul de captare a ajuns pe malul ucrainian. De asemenea, viiturile din 9-10 decembrie 2010, și cea de luna trecută, din 21 noiembrie 2015, au necesitat intervenții de consolidare cu saci de nisip și diguri gomflabile, pentru a nu fi deversată lucrarea și a nu se repeta situațiile delicate înregistrate în anii trecuți”, a susținut parlamentarul maramureșean în documentul oficial transmis conducerii MMAP.
Cornelia Negruț a mai subliniat că trenarea excesivă a rezolvării situației de la Crăciunești implică mai multe riscuri, între care a amintit: „la fiecare creștere de nivel există posibilitatea producerii de victime omenești; modificarea în plan a liniei de frontieră între România și Ucraina; inundarea frontului de captare și scoaterea din funcțiune a alimentării cu apă a municipiului Sighetu Marmației, cu implicații grave în viața economică și socială, precum și afectarea a circa 50. 000 de locuitori; afectarea gravă a gospodăriilor, terenurilor agricole, a drumurilor județene din zonă și a Drumului Național DN 19, și, nu în ultimul rând, afectarea lucrărilor hidrotehnice existente”.
Având în vedere situația prezentată, deputatul ALDE a întrebat-o pe Cristiana Pașca Palmer când va rezolva problema semnalată și când va aloca sumele necesare pentru efectuarea lucrărilor de consolidare a digurilor aferente frontului de captare de la Crăciunești.
„Specialiștii susțin că, pentru remedierea problemelor, se impun măsuri de proiectare și executarea în regim de urgență a unor lucrări hidrotehnice de apărare de mal și îndiguire pe o lungime de 600 metri, care să pună în siguranță frontul de captare de la Crăciunești. Sarcina pentru efectuarea acestor lucrări revine Admnistrației Naționale ,,APELE ROMÂNE” , Administrației Bazinale de Apă SOMEȘ-TISA, precum și Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor. În ciuda faptului că problema este cunoscută de ani de zile, pericolul existent fiind conștientizat de toți factorii decizionali, această lucrare nu a fost promovată, deși a fost propusă și inclusă în toate listele de investiții ale bugetului începând cu anul 2008 încoace”, a concluzionat deputatul Cornelia Negruț.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București miercuri, 16 octombrie 2019, 7:55
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro