Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Cornelia Negruț > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la doamna deputat Cornelia Negruț (Grup ALDE)
Deputatul Cornelia Negruț, militează pentru unitatea femeilor în respectarea drepturilor omului

Deputatul de Maramureș Cornelia Negruț, atrage atenția asupra importanței respectării drepturilor omului în România, în contextul Zilei Internaționale a Drepturilor Omului, sărbătorită în întreaga lume în ziua de 10 decembrie.

^

„Este o zi mult mai importantă decât un simplu moment aniversar. Consider că România mai are încă un drum lung de traversat de la vorbe la fapte în ceea ce privește respectarea drepturilor omului. Mă refer la respectarea Declarației Universale a Drepturilor Omului, adoptată în 10 decembrie1948, care prevede expres că toți ne-am născut cu drepturi egale și cu libertăți fundamentale”, a subliniat parlamentarul ALDE, într-un comunicat de presă remis joi. „Din păcate, a continuat Cornelia Negruț, respectarea drepturilor omului în România încă reprezintă un deziderat greu de atins. Mă refer la numeroasele procese pierdute de statul român la CEDO pe astfel de spețe, la inechitățile sociale existente, la discriminarea continuă a femeilor din țara noastră, și, nu în ultimul rând, la nerespectarea principiului constituțional suprem conform căruia Nimeni nu este mai presus de lege! În aceste condiții, sunt convinsă că mai avem multe lucruri de pus la punct pentru a rezolva aceste neajunsuri, de la îmbunătățiri legislative, la educația și atitudinea oamenilor”.
În acest contextul acestei zile, Cornelia Negruț s-a referit și la interzicerea unor drepturi și libertăți ale femeilor din toată lumea. „Statutul femeilor a fost unul extrem de discriminant în multe țări, iar oamenii de știință chiar și-au pus întrebarea dacă femeile sunt sau nu oameni...Este evident că trebuie să sprijinim mai activ respectarea drepturilor și demnității femeii, inclusiv în România, iar Parlamentul trebuie să dețină un rol major în asigurarea unui cadru legislativ coerent și nediscriminatoriu. În acest context, salut adoptarea de către Camera Deputaților, în calitate de for decizional, a proiectului de Lege pentru modificarea art.27 alin.(1) din Legea nr.217/2003 cu privire la prevenirea și combaterea violenței în familie. Acesta prevede ca ordinul de protecție pentru victimele violenței în familie să fie emis în cel mult 72 de ore de la depunerea cererii. Legea corectează un neajuns major în procedura de emitere a ordinului de protecție, care în România, ajunge să fie emis, în medie, la 33 de zile de la depunerea solicitării, un interval de timp extrem lung pentru femeile nevoite să împartă locuința cu un partener violent. Este important că modificarea legislativă a venit tot din partea unei femei, Simona Voicescu, președintele Asociației Necuvinte, fapt ce demonstrează că femeile trebuie să fie unite și preocupate pentru a ne atinge scopurile și a ne fi respectate drepturile, a conchis deputatul Cornelia Negruț.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București luni, 21 octombrie 2019, 3:10
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro