Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Cornelia Negruț > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la doamna deputat Cornelia Negruț (Grup ALDE)
Deputatul ALDE Cornelia Negruț solicită obligativitatea efectivă a consilierii psihologice a agresorilor în cazurile de violență în familie

Deputatul ALDE Maramureș, Cornelia Negruț, s-a adresat ministrului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, Claudia-Ana Costea, într-o problemă extrem de spinoasă pentru combaterea și diminuarea fenomenului violenței în familie: consilierea psihologică a agresorilor.

În interpelarea sa parlamentară, Cornelia Negruț a subliniat că Legea 217/2003 pentru prevenirea și combaterea violenței în familie, republicată în 2014, prevede, la art. 13, că instituțiile cu atribuții în prevenirea și combaterea violenței în familie, în speță autoritățile locale, au obligația, printre altele, conform al. e), „să sprijine accesul agresorilor familiali la consiliere psihologică, psihoterapie, tratamente psihiatrice, de dezintoxicare și dezalcoolizare”.
Parlamentarul ALDE a adăugat însă că realitatea românească indică faptul că foarte puțini dintre agresorii dovediți în cazurile de violență domestică beneficiază cu adevărat de această prevedere legală.
În finalul documentului, deputatul maramureșean l-a întrebat pe ministrul Muncii în câte cazuri instanțele de judecată din România au dispus, în ultimii ani, obligația agresorilor responsabili de comiterea diferitelor forme de violență în familie de a face consiliere psihologică și psihoterapie, și, de asemenea, în situațiile în care s-a ajuns la această stare de fapt, câți agresori au beneficiat cu adevărat de aplicarea acestei măsuri?.
„Cred că este important ca Legea pentru prevenirea și combaterea violenței în familie să fie aplicată așa cum se cuvine, respectiv ca agresorii să beneficieze cu adevărat de această consiliere psihologică. În caz contrar, ei ar putea reveni la vechile obiceiuri, iar victimele s-ar putea multiplica, deoarece nevindecarea unor asemenea metehne ar putea conduce la repetarea agresiunilor. În consecință, aștept o soluție adecvată din partea doamnei ministru, în vederea rezolvării acestor situații neplăcute”, a conchis deputatul ALDE Cornelia Negruț.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București vineri, 18 octombrie 2019, 15:42
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro