Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Cornelia Negruț > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la doamna deputat Cornelia Negruț (Grup ALDE)
Ministrul Mediului recunoaște că nu știe dacă vor fi bani în acest an pentru consolidarea malului la frontul de captare Crăciunești

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Cristiana Pașca Palmer, a răspuns interpelării formulate de deputatul ALDE, Cornelia Negruț, care a solicitat executarea în regim de urgență a unor lucrări hidrotehnice de apărare de mal și îndiguire la frontul de captare Crăciunești, județul Maramureș.

Parlamentarul maramureșean i-a prezentat ministrului Mediului necesitatea execuției lucrărilor respective, subliniind că în zonă se produc viituri cu o frecvență aproape anuală, care pun în pericol frontul de captare Crăciunești, respectiv unica sursă de alimentare cu apă a municipiului Sighetu Marmației. Cornelia Negruț a amintit, în cadrul interpelării, despre viiturile din 3-6 martie 2001 și 21-30 iunie 2008, în urma cărora apele râului Tisa au deversat și distrus lucrarea de consolidare a malului de la S.F. 304-305, scoțând, de fiecare dată, pentru o perioadă de circa o lună din funcțiune alimentarea cu apă a municipiului Sighetu Marmației și schimbând traseul râului, astfel încât frontul de captare a ajuns pe malul ucrainian. De asemenea, a mai menționat deputatul ALDE, viiturile din 9-10 decembrie 2010, și cea din 21 noiembrie 2015, au necesitat intervenții de consolidare cu saci de nisip și diguri gonflabile, pentru a nu fi deversată lucrarea și a nu se repeta situațiile delicate înregistrate în anii trecuți.
„Trenarea excesivă a rezolvării situației de la Crăciunești implică mai multe riscuri, între care amintesc: la fiecare creștere de nivel există posibilitatea producerii de victime omenești; modificarea în plan a liniei de frontieră între România și Ucraina; inundarea frontului de captare și scoaterea din funcțiune a alimentării cu apă a municipiului Sighetu Marmației, cu implicații grave în viața economică și socială, precum și afectarea a circa 50.000 de locuitori; afectarea gravă a gospodăriilor, terenurilor agricole, a drumurilor județene din zonă și a Drumului Național DN 19, și, nu în ultimul rând, afectarea lucrărilor hidrotehnice existente. Specialiștii susțin că, pentru remedierea problemelor, se impun măsuri de proiectare și executarea în regim de urgență a unor lucrări hidrotehnice de apărare de mal și îndiguire pe o lungime de 600 metri, care să pună în siguranță frontul de captare de la Crăciunești. Sarcina pentru efectuarea acestor lucrări revine Administrației Naționale ,,APELE ROMÂNE”, Administrației Bazinale de Apă SOMEȘ - TISA precum și Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor. În ciuda faptului că problema este cunoscută de ani de zile, pericolul existent fiind conștientizat de toți factorii decizionali, această lucrare nu a fost promovată, deși a fost propusă și inclusă în toate Listele de investiții ale bugetului începând cu anul 2008 încoace”, a subliniat deputatul maramureșean.
Având în vedere situația prezentată, Cornelia Negruț i-a cerut ministrului Cristiana Pașca Palmer să dispună rezolvarea problemei și alocarea sumele necesare pentru efectuarea lucrărilor de consolidare a digurilor aferente frontului de captare de la Crăciunești.
În răspunsul său, ministrul Mediului a precizat că obiectivul de investiții „Consolidare mal pe râul Tisa la Crăciunești, județul Maramureș” a fost prevăzut în Lista obiectivelor de investiții pe anul 2015, cu finanțare integrală sau parțială de la bugetul de stat repartizate pentru Administrația Națională „Apele Române”, nr.6666/11.11.2015 - Administrația Bazinală de Apă Someș – Tisa, fără însă ca anul trecut să fie alocați bani. Ministrul Pașca a recunoscut că „obiectul de investiții a fost promovat în regim de urgență prin Hotărârea Guvernului nr.833/834 din 2008 (etapa 1), cu următoarele capacități: refacere dig de închidere - 0,130km, refacere traversă colmatare T3 - 0,102km, refacere dig de dirijare - 0,470km, refacere consolidări de mal C1 - 0,300km, consolidări de mal C1;C2 - 1,550km, traverse îngropate - 1,159km”.
„Programul PNDI (Programul Național de Dezvoltare a Infrastructurii) aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 806/2011, fiind suspendat, această investiție a rămas în stadiul de SF (Studiu de Fezabilitate), întocmit în baza Hotărârii Guvernului nr. 833/834, care a adoptat măsurile ce s-au aprobat pentru combaterea efectelor viiturilor produse pe râul Tisa în perioada august - octombrie 2008, cu finanțare de la bugetul de stat. În propunerile de program pentru 2016, se va avea în vedere solicitarea de fonduri în vederea începerii execuției lucrărilor la acest obiectiv, în limita alocațiilor bugetare aprobate”, a conchis ministrul Mediului.
„Îmi exprim speranța că Guvernul va începe totuși lucrările la acest obiectiv extrem de important, care trenează deja de opt ani, spre disperarea locuitorilor din Sighetu Marmației și localitățile învecinate!”, a concluzionat deputatul ALDE Cornelia Negruț.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București luni, 17 iunie 2019, 7:53
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro