Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Cornelia Negruț > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la doamna deputat Cornelia Negruț (Grup ALDE
Deputatul ALDE, Cornelia Negruț, se pronunță pentru modificarea de urgență a Legii 136/1995 privind asigurările și reasigurările în România

Deputatul ALDE Maramureș, Cornelia Negruț, membru în Comisia pentru buget, finanțe și bănci, se pronunță pentru identificarea unor soluții rezonabile privind noile cuantumuri ale polițelor RCA, în urma ședinței comisiei parlamentare reunite, care a avut loc zilele trecute cu reprezentanții ASF, Consiliul Concurenței și ai transportatorilor.

„În cadrul audierilor ce au avut loc în fața senatorilor și deputaților din Comisia de buget, s-au punctat unele idei de stabilitate a pieței RCA din România. S-a subliniat faptul că RCA a crescut pentru mijloacele de transport marfă în iunie 2015 cu 100%, iar în noiembrie 2015 cu încă 300%. Acest fapt nu este tocmai în regulă, având în vedere că RCA pentru un cap-tractor este 3.000 de euro în România, în timp ce în Cehia costă doar 900 de euro! În acest context, secretarul general al UNTRR, Radu Dinescu, a menționat că prin creșterea RCA se urmărește desființarea propriu-zisă a transportului românesc de mărfuri”, a precizat Cornelia Negruț.
Parlamentarul ALDE susține modificarea Legii nr. 136/1995, republicată, privind asigurările și reasigurările în România, sau, eventual, emiterea unei noi legi care să stabilească în mod clar plata RCA, în conformitate cu normele Uniunii Europene. „Aceasta ar trebui încheiată pentru o lună sau două, nu o jumătate de an sau un an, așa cum este în prezent. De asemenea, în noile reglementări s-a propus ca excluderea Cărții Verzi din prețul RCA, iar aceasta să fie achitată doar în momentul ieșirii mijlocul de transport din țară, ceea ce ar constitui un gest de normalitate”, a mai punctat deputatul de Maramureș.
Cornelia Negruț a adăugat că nu este normal ca asiguratorii să își stabilească propriile metode de calcul, în funcție de care se definesc prețurile polițelor de asigurare. „Spre exemplu, au existat societăți de asigurare care au încasat 100% și au despăgubit 120-130%, dar, cu toate acestea, în loc să majoreze polițele cu 30-40 % anual, le-au mărit cu 100% din șase în șase luni! Din păcate, conducerea ASF a recunoscut că nu și-a putut exercita până acum atribuțiile de supraveghere a pieței RCA, lipsind informații-cheie privind piața asigurărilor. Este evident faptul că piața asigurărilor nu este una liberă, aceasta nu are cereri, doar oferte și obligații legale, iar singurele firme cu capital românesc, Astra și Carpatica, au serioase probleme. În concluzie, factorii responsabili trebuie să rezolve cu celeritate această problemă, care poate afecta până la faliment transporturile autohtone”, a conchis Cornelia Negruț.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București marți, 25 iunie 2019, 4:49
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro